Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Patiëntveiligheid: voorkomen van schade aan patiënten

Meander doet er alles aan om de zorg in het ziekenhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat doen we al jaren en het maakt integraal deel uit van ieders doen en laten. Denk bij patiëntveiligheid bijvoorbeeld aan:

  • ICT-systemen
  • medicatiesystemen
  • hygiënemaatregelen
  • controles
  • een zorgvuldige analyse van incidenten
  • veilig ontwerp van zorgprocessen.


Veiligheidschecklist voor operatiepatiënten in Meander Medisch Centrum
Meander Medisch Centrum werkt aan veilige zorg rondom operaties. Daarom werkt Meander met een uitgebreide veiligheidschecklist bij operaties. Deze checklist bevat alle controles die moeten zijn uitgevoerd voor de operatie, tijdens en vlak na de ingreep en voor het ontslag uit het ziekenhuis. Klik voor meer informatie op de link in het menu

Landelijk veiligheidsthema's
Na afsluiting van het landelijk veiligheidsprogramma ‘Voorkom Schade, Werk Veilig’ zijn de veiligheidsthema's die in dit programma centraal stonden, nog steeds actueel. Voorbeelden daarvan zijn het voorkomen van infecties na een operatie, de zorg voor kwetsbare ouderen en het voorkomen van verwisselingen bij patiënten.

Brandveiligheid, diefstalpreventie en rampenopvang
Veiligheid in een ziekenhuis gaat ook over zaken als brandveiligheid, diefstalpreventie of rampenopvang. De afdeling Arbo, Milieu en Veiligheid van Meander Medisch Centrum houdt zich hier dagelijks heel gericht mee bezig.

VIM: Veilig Incident Melden
Landelijk is er veel belangstelling voor systemen waarmee ziekenhuizen incidenten in de patiëntenzorg melden en analyseren. Dit zogeheten ‘Veilig Incident Melden’ (kortweg: VIM) is binnen Meander op alle afdelingen ingevoerd.
Na elk gemeld incident volgen onderzoek door het VIM-team en verbetermaatregelen. Op die manier proberen we als organisatie zo veel mogelijk te leren van situaties die niet zijn gegaan zoals de bedoeling was. Daarmee maken we de zorg veiliger.

 

Rol van de patiënt bij veiligheid.
Samen met u maken wij de zorg zo veilig mogelijk. Als patiënt heeft u daar ook een belangrijke rol in want u bent ons extra paar ogen en oren!  Dus stel vragen als u iets niet begrijpt, vertel welke medicatie u gebruikt. Laat het ons weten als u een allergie heeft of zwanger bent. Vraag vooraf hoe uw operatie gaat verlopen en volg adviezen van uw zorgverlener op.