Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Slijtage van de schouder (artrose schouder)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen dunner wordt en op den duur helemaal kan verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar te liggen. Hierdoor wordt bewegen pijnlijk. U krijgt de neiging om steeds minder te gaan bewegen. Dit leidt ertoe dat het gewricht stijf wordt en dat de spieren slapper worden.

Een schouder is versleten wanneer er ernstig kraakbeenverlies is. Dit komt meestal door slijtage (artrose), maar soms ook door een botbreuk, gescheurde pees/pezen of reuma. 

 

 

Welke klachten zijn er bij schouderslijtage?

Door artrose slijt het kraakbeen langzaam weg. Hierdoor wordt de schouder stijf en pijnlijk, ook als u stilzit. Bewegen wordt steeds lastiger. Dit merkt u als u iets uit een kast wilt pakken, bij het douchen en aankleden.

 

Hoe stelt de orthopedisch chirurg vast of u slijtage (artrose) aan de schouder heeft?

Bij het onderzoek op de polikliniek Orthopedie bekijkt de arts in hoeverre er sprake is van artrose. De arts laat u een paar testen doen. Ook wordt een röntgenfoto gemaakt. De orthopedisch chirurg herkent een gezonde schouder aan de gladde en gelijkmatige vorm van de kraakbeenlaag in het gewricht. Als deze ruimte smal of afwezig is, of de vorm van de kop verandert, dan is het kraakbeen aangetast en de schouder versleten.

 

Welke behandelingen zijn mogelijk bij slijtage (artrose) van de schouder?

Schouderartrose

De orthopedisch chirurg stelt u een behandeling voor die past bij de mate van artrose. Dit kan zijn:

 

  • Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen
  • Fysiotherapie
  • Injectie met corticosteroïden
  • Plaatsen van een schouderprothese (bij vergevorderde slijtage).

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie