Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Instabiele schouder

Wat is een instabiele schouder?

Wanneer er sprake is van overbeweeglijkheid van het schoudergewricht is het vaak mogelijk om dit op te vangen met de spieren, mits deze in goede conditie zijn. Een instabiele schouder is erg vervelend: hij kan zomaar uit de kom gaan. Dit wordt een schouderluxatie genoemd. Dat betekent dat uw bovenarm niet meer op zijn plaats zit in de schouderkom. De bovenarm kan gedeeltelijk uit de kom schieten (subluxatie) of helemaal (totale luxatie). Dit doet veel pijn en u kunt u de schouder niet goed gebruiken.

 

Instabiliteit kan ontstaan doordat uw schoudergewricht overbeweeglijk is. Het kan ook komen omdat het kapsel rond het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Bij een valpartij kan dat zomaar gebeuren. Bepaalde sporten zijn riskant voor het oprekken of langer worden van het kapsel zoals rugby, volleybal, basketbal, hockey en voetbal.

 

Welke klachten zijn er bij een schouder uit de kom?

De schouder kan heel pijnlijk zijn: een felle pijn. Meestal voelt u dit als u ‘boven het hoofd’ werkt. Als de schouder uit de kom is geschoten, ziet u aan de voorkant een verdikking, dat is de kop van de bovenarm. Wanneer de arm aan de achterkant uit de kom is geschoten, zit de verdikking aan de achterkant.

 

Hoe stelt de orthopedisch chirurg vast of u een instabiele schouder heeft?

Een pijnlijke schouder is lastig te onderzoeken. We kunnen u een injectie in het schoudergewricht geven met een snelwerkende pijnstiller en ontstekingsremmer. De pijnstiller maakt het mogelijk om de schouder goed te kunnen onderzoeken. De arts gaat dan na of er sprake is van instabiliteit. Daarbij vragen we u verscheidene testen te doen. Daarnaast kan een röntgenfoto duidelijkheid geven, en als dat nodig is volgt een MRI-onderzoek.

 

Welke behandelingen zijn mogelijk bij een instabiele schouder?

 

Fysiotherapie

Met fysiotherapie traint u de spieren rondom de schouder en het schouderblad. De klachten kunnen hierdoor verdwijnen.

 

Repositie

Als de schouder uit de kom is, dan moet hij weer in de kom worden gebracht. Ondersteun de arm, eventueel met een mitella, totdat deskundige hulp aanwezig is. Na een goede terugplaatsing (repositie) heeft u een paar dagen tot weken rust nodig. om de schouder te laten herstellen. Daarna moet u spierversterkende oefeningen voor de schouder doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

 

Kijkoperatie (artroscopie)

Als u pijn houdt en de fysiotherapie niet helpt, bekijkt de orthopedisch chirurg of er een operatie mogelijk is. Tegenwoordig worden de meeste schouder-stabiliserende operaties in Meander Medisch Centrum als kijkoperatie uitgevoerd (artroscopie). Voordeel is dat de littekens bij deze ingreep klein zijn, wat een sneller herstel mogelijk maakt. Via een aantal sneetjes worden een kijker en instrumenten in het gewricht gebracht. Tijdens de kijkoperatie wordt vastgesteld dat u een instabiele schouder heeft en deze wordt direct behandeld.

 

Lees de folder van Meander Medisch Centrum over de instabiele schouder (PDF).

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie