Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Impingement/AC (inklemming)

Wat is een impingement?

Impingement is het Engelse woord voor inklemming. Pezen en slijmbeurzen die tussen de kom van de schouder en het schouderdak lopen, kunnen klem komen te zitten tegen het schouderdak. Dat merkt u bij het heffen van de arm, bijvoorbeeld bij een tennisopslag, ramen lappen of behangen. Het is ook mogelijk dat het schouderdak bij een geheven arm op een spier drukt en een scheur(tje) veroorzaakt. Zo'n beschadiging kan ook ontstaan bij een val op de schouder.

 

Wie lopen risico op een impingement?

Impingement komt regelmatig voor bij mensen van middelbare leeftijd. Maar ook bij jonge sporters die tijdens het sporten de armen vaak boven het hoofd heffen, zoals zwemmen, honkbal en tennis. Mensen die vaak activiteiten boven schouderhoogte verrichten zoals schilderen of behangen, zijn ook kwetsbaar. Ook mensen met een bolle bovenrug of een slechte houding lopen een groter risico op het krijgen van impingement. Een andere aanleiding zijn botpunten (osteofyten). Deze kunnen ervoor zorgen dat de ruimte voor de slijmbeurzen en de pezen nauwer wordt.

 

Welke klachten zijn er bij een impingement?

Eerst voelt u alleen lichte pijn, zowel bij activiteiten als in rust. De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de bovenarm. Bij het optillen van de arm kan de schouder pijnlijk of stijf aanvoelen. Als u plotseling beweegt, kan de pijn erger worden. Naarmate de klachten toenemen, heeft u minder kracht en wordt de schouder stijf. Een jas aantrekken of iets uit uw achterzak pakken is dan moeilijk.

 

Hoe stelt de orthopedisch chirurg vast of u impingement heeft?

De orthopedisch chirurg laat een röntgenfoto maken van uw schouder. Soms wordt ook een MRI met contrastvloeistof van de schouder gemaakt. Hier kan de arts afwijkingen van de schouder en het gewricht duidelijk beoordelen. 

 

Welke behandelingen zijn mogelijk bij een impingement?

 

Pijnstiller

Bij hevige pijn, bijvoorbeeld door een ontstoken slijmbeurs, kunt u een injectie met pijnstillers en een ontstekingsremmer krijgen.

 

Fysiotherapie / manuele therapie

Met fysiotherapie of manuele therapie traint u uw bovenrug en de spieren rondom de schouderbladen.

 

Kijkoperatie (artroscopie)

Als u pijn houdt en de fysiotherapie niet helpt, bekijkt de orthopedisch chirurg of er een operatie mogelijk is. Tegenwoordig worden de meeste schouder-stabiliserende operaties in Meander Medisch Centrum als kijkoperatie uitgevoerd (artroscopie). Voordeel is dat de littekens bij deze ingreep klein zijn, waardoor u sneller herstelt. Via een aantal sneetjes worden een kijker en instrumenten in het gewricht gebracht. Tijdens de kijkoperatie wordt vastgesteld dat u een impingement heeft en deze wordt direct behandeld. De arts zal meer ruimte maken voor de slijmbeurs en pezen. Dit wordt gedaan door een stukje van het schouderdak af te halen. Indien nodig kan ook het gewricht zelf worden bijgewerkt.  Als de orthopedisch chirurg ziet dat er nog andere aandoeningen zijn, dan worden die meteen behandeld.

 

Lees de folder van Meander Medisch Centrum over een impingement (PDF).

 

Lees de folder van Meander Medisch Centrum over een laterale clavicula resectie 

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie