Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Frozen shoulder (‘bevroren schouder’)

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder betekent letterlijk een 'bevroren schouder'. Het gaat om een verkorting van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewricht. Hoe een frozen shoulder precies ontstaat, weten we niet.

 

Wie lopen risico op een frozen shoulder?

Een frozen shoulder komt bij 2-5 % van de Nederlanders voor en het meest bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. De frozen shoulder kan ook ontstaan na een schouderoperatie of een blessure.

 

Welke klachten zijn er bij een frozen shoulder?

De klachten beginnen vaak met pijn in de schouder die lijkt op een slijmbeursontsteking. Na enkele weken merkt u dat de schouder stijver wordt. Het voorwaarts en zijwaarts optillen gaat dan moeizaam, net als het naar achter draaien van de arm.

Er is een actieve fase en een uitgedoofde fase van de frozen shoulder. Een actieve frozen shoulder betekent dat het kapsel geïrriteerd is en daarom vaak veel pijn doet. Deze fase duurt enkele weken tot een paar maanden. Bij een uitgedoofde frozen shoulder is de irritatie weg en er is minder pijn, maar het kapsel is nog steeds verkort en de schouder is stijf.

 

Hoe stelt de orthopeed vast of u een frozen shoulder heeft?

De orthopedisch chirurg onderzoekt de schouder. Ook wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken of er geen slijtage in de schouder is en of er nog een ontsteking in het kapsel zit.

 

Welke behandelingen zijn mogelijk bij een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is moeilijk te behandelen. Een verkeerde aanpak kan de genezing vertragen of zelfs verergeren. Meestal gaat een frozen shoulder vanzelf over binnen twee tot soms wel vijf jaar. Fysiotherapie en pijnbestrijding kunnen positief uitpakken.

 

Fysiotherapie

Fysiotherapie heeft als doel het oprekken van het kapsel in de richting waarin het verkort is. Bij de oefeningen moet u pijnlijke bewegingen vermijden en binnen de pijngrens bewegen.

 

Pijnstiller

Als u steeds maar pijn houdt, kan de orthopedisch chirurg u een injectie in het schoudergewricht geeft met een verdoving (bupivacaine) en een ontstekingsremmer (corticosteroid). Hierdoor verminderen de irritatie en de pijnklachten. Daarna is het zinvol om door te gaan met fysiotherapie, om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren.

 

Kijkoperatie (arthroscopie)

Een operatie is niet gebruikelijk bij een frozen shoulder. Pas als pijnstillers en fysiotherapie niet voldoende effect hebben, kan eventueel een operatie worden overwogen.

De operatie gebeurt in Meander Medisch Centrum met een kijkoperatie (arthroscopie). Bij de kijkoperatie wordt niet alleen de diagnose bevestigd, maar wordt u ook direct behandeld. Via een aantal sneetjes worden een kijker en werkinstrument in gebracht. Groot voordeel is dat de arts goed in het schoudergewricht kan kijken. De littekens zijn klein, waardoor u sneller herstelt.

 

Lees de folder van Meander Medisch Centrum over de frozen shoulder (PDF).

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie