Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Een schouderprothese

Tijdens de operatie wordt het schoudergewricht van binnen bekeken. De schouderkop wordt vervangen en mogelijk ook de schouderkom.

 

Alle informatie over de schouderprothese-operatie kunt u lezen in de informatiegids Schouderprothese.

 

Er zijn drie soorten schouderprotheses:

 

Kop met steel

Hierbij wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop met een steel die een stuk in het bovenarmbot wordt ingebracht. De kom kan vervangen worden door een kunststof kom. Bij een totale schouderprothese worden de kop en de kom vervangen. Bij een hemiprothese (halve prothese) wordt alleen de kop vervangen.

 


Omgekeerde schouderprothese

Wanneer de spieren rondom de schouder onherstelbaar zijn versleten, of als er een breuk is geweest met een matige kans op genezing, wordt een omgekeerde (reversed) schouderprothese gebruikt. Hierdoor kunt u andere spieren die niet versleten zijn, gebruiken om de arm op te tillen. Het schoudergewricht wordt met deze prothese als het ware omgedraaid. De schouderkop wordt vervangen door een kom met steel. De schouderkom wordt een kop door er een bol op te plaatsen.

 


Resurfacing

Bij deze prothese wordt er alleen een metalen bol op de schouderkop geplaatst. Hiervoor moet de kwaliteit en de vorm van uw schouderkop goed genoeg zijn.