Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Cuff ruptuur

Wat is een cuff ruptuur?

De spiergroepen die ervoor verzorgen dat de schouder goed kan bewegen, worden ‘cuff’ genoemd. Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van deze spieren. De pees is de verbinding van de spier met het bot. Door de cuff ruptuur kan de arm minder goed bewegen.

 

Wie lopen risico op een cuff ruptuur?

Een cuff ruptuur komt het meest voor bij mensen boven de 55 jaar. Een scheur kan ontstaan door slijtage van de pees of door een ongeluk. Een cuff ruptuur kan ook ontstaan doordat de schouder uit de kom is gegaan of is gebroken.

 

Welke klachten zijn er bij een cuff ruptuur?

Vaak voelt u pijn en heeft u minder kracht. De pijn zit aan de voorzijde van de schouder met uitstraling in de arm. Ook kan de schouder stijf zijn en minder goed bewegen. Haren kammen of een jas aantrekken is dan heel lastig. Ook het optillen van de arm is problematisch.

 

Hoe stelt de orthopedisch chirurg vast of u een cuff ruptuur heeft?

Bij onderzoek bekijkt de orthopedisch chirurg of de arm normaal kan bewegen. Daarnaast wordt onderzocht of de spieren in de arm een normale kracht of een verminderde kracht hebben. Hiervoor zijn diverse testen mogelijk. Een echo of MRI kan nodig zijn om nog meer duidelijkheid geven. 

 

Welke behandelingen zijn mogelijk bij een cuff ruptuur?

Nadat de diagnose is gesteld, bepaalt de orthopedisch chirurg in overleg met u de beste behandeling.

 

Pijnstiller

Vaak is de eerste stap behandeling met injecties in het gewricht met een ontstekingsremmer en een pijnstiller. Bij veel mensen vermindert dit de pijn en neemt de bewegingsmogelijkheid toe.

 

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren.

  

Kijkperatie (artroscopie) of open operatie

Voor de cuff ruptuur operatie zijn er twee methoden: de kijkoperatie (artroscopie) en de open operatie. Bij de kijkoperatie wordt niet alleen de diagnose bevestigd, maar wordt u ook direct behandeld. Via een aantal sneetjes worden een kijker en werkinstrument in de schouder gebracht. Groot voordeel is dat de arts goed in het schoudergewricht kan kijken. De littekens zijn klein, waardoor u sneller herstelt. De resultaten zijn bij de kijkoperatie over het algemeen goed. De nabehandeling en revalidatie kunnen enkele maanden duren. Zes weken na de operatie moet u een mitella dragen.

 

Lees de folder van Meander Medisch Centrum over cuff ruptuur en cuff ruptuur operatie (PDF).

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie