Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Beschrijving

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Kort gezegd: een kromme rug. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten (S-bocht). Daarnaast draait bij scoliose de wervelkolom om haar as. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt ‘gibbus’ genoemd.

Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig maar openbaart zich meestal tijdens de groei van baby naar volwassene, dit is vaak rond de leeftijd van tien jaar (idiopathische scoliose). De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose die ontstaat tijdens de groei echter onbekend. Het is niet geheel duidelijk waarom bij sommige kinderen de scoliose zich snel ontwikkelt en bij anderen niet. Een scoliose kan ook pas op oudere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces.

Men onderscheidt structurele (echte) scoliose en niet-structurele scoliose die komt door een houdingsafwijking of door een beenlengteverschil.