Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Behandeling

Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt des te beter kan het resultaat van de behandeling zijn. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht verdere verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen door middel van oefentherapie of behandeling met een brace.

 

Bij de idiopathische scoliose met een bocht tot ca. 25-30 graden kan afgewacht worden. Vaak wordt wel oefentherapie gegeven om de spieren soepel en sterk te maken.

 

De groep met een bocht tussen de 25 en 40 graden zou eventueel profijt kunnen hebben van een brace behandeling. Het doel van de bracebehandeling is om verdere toename van de kromming tegen te gaan. Dit lukt bij ongeveer 70 % van de kinderen. De bracebehandeling heeft alleen effect als het kind nog duidelijk in de groei is. Bij deze behandeling wordt een brace (kunststof korset) op maat gemaakt en voor het grootste deel van de dag gedragen, tot het einde van de groei. Of deze behandeling zinvol is, kan het best per geval overwogen worden samen met de ouders en behandelend orthopedisch chirurg.

 

Bij een bocht boven de 45-50 graden zal een operatie overwogen worden waarbij de afwijking weliswaar niet geheel gecorrigeerd kan worden, maar waarbij de wervelkolom in een stand vastgezet wordt met een zo klein mogelijke bocht. Bij de operatie zal de wervelkolom met schroeven en staven worden gecorrigeerd en gefixeerd.

Uiteindelijk komt maar een klein percentage eventueel voor een brace in aanmerking en een nog veel kleiner gedeelte voor een operatie.

 

Gedurende de groei, meestal tussen de leeftijd van 10 en 16 jaar, zal de scoliose regelmatig op de polikliniek gecontroleerd worden door de orthopedisch chirurg, waarbij regelmatig aanvullende röntgenfoto’s gemaakt zullen worden.