Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

De rug

De rug is opgebouwd uit wervels: zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en een staart. Al deze wervels zijn volgens een zelfde patroon opgebouwd.

Er is een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes.

De wervellichamen zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels zit de tussenwervelschijf of discus. De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg verloopt. Tussen elke twee wervels komt ter weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg te voorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel.

 

Een  belangrijk onderdeel van de rug is de tussenwervelschijf. Centraal hierin zit een kern (nucleus) die bestaat uit een gelatineachtige massa.

 

 

Deze kern wordt omgeven door een sterke bindweefselring die aan de beide wervels zit vastgegroeid. De kern probeert continu water op te zuigen en zal daarmee dus opzwellen. Dit opzwellen wordt echter tegengewerkt door de bindweefselring en boven en onder de aangrenzende wervel. Hiermee ontstaat een schokbrekerwerking. (vergelijk een opgeblazen ballon in een doosje waarop je probeert te duwen).

Naarmate we ouder worden, vermindert het vermogen van de tussenwervelschijf om water op te nemen. Ook wordt het bindweefsel langzaam minder elastisch. Dit proces noemen we degeneratie en het treedt bij iedereen op. Als gevolg hiervan wordt de discus smaller en neemt de schokbreker functie af.