Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meniscusklachten

Wat is de meniscus?

Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus, de zogenaamde binnen- (mediale) en buiten- (laterale) meniscus. De meniscus werkt als stootkussen van de knie.

 

Welke klachten kunnen ontstaan aan de meniscus?

Bij jongere mensen ontstaat een scheur in de meniscus vaak door een sterke verdraaiing van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het sporten (zoals voetbal, handbal, hockey) of tijdens een ongeval. Meestal is er dan pijn en zwelling in de knie. Naast pijn kan de knie ‘op slot zitten’ doordat een stukje van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht. Ook kan de knie een klikkend gevoel/geluid geven.

Bij oudere mensen (vanaf 40 jaar) wordt de meniscus vanzelf zwakker. De meniscus kan dan al scheuren door te hurken.

 

Hoe stelt de orthopedisch chirurg vast of er sprake is van meniscusklachten?

Eerst bespreekt u met de arts hoe de klacht is ontstaan. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek met een aantal testen. Het is niet mogelijk om op een röntgenfoto een meniscusscheur vast te stellen. Op een MRI-scan kan de kwaliteit van de meniscus wel goed beoordeeld worden. Een meniscusscheur is ook tijdens een kijkoperatie (arthroscopie) te zien.

 

Welke behandeling is mogelijk bij meniscusklachten?

 

Rust en fysiotherapie

Rust kan al veel helpen, tenminste als de knie niet te veel opgezwollen is door vocht en als de knie redelijk te gebruiken is. Als aanvulling kan de arts ontstekingsremmende medicatie geven of een cortisoneninjectie. Daarnaast is fysiotherapie nodig.

 

Kijkoperatie (arthroscopie)

In sommige gevallen kan een kijkoperatie (arthroscopie) uitkomst bieden. De keuze van de soort kijkoperatie van de knie is afhankelijk van de leeftijd, omvang van het letsel, (sport)behoeften en eerdere behandelingen. Via een aantal kleine sneetjes worden een kijker en instrumenten in de knie gebracht om de meniscus te behandelen. Tijdens de operatie wordt niet alleen de diagnose bevestigd maar wordt u dus ook direct behandeld. De littekens zijn klein, waardoor u sneller herstelt. Na de kijkoperatie kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.

 

Bekijk de folder over een kijkoperatie (arthroscopie)

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie