Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Kruisbandklachten

Wat is de kruisband?

Midden in het kniegewricht liggen de voorste kruisband en achterste kruisband. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. 

 

Welke klachten kunnen ontstaan aan de kruisband?

Tijdens het sporten of bij een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Dit voelt alsof er iets knapt. Bij een gescheurde kruisband heeft u een instabiel (wankel) gevoel. Ook kunt u door de knie heen zakken. De knie doet pijn. Meestal is het de voorste kruisband die scheurt; het komt niet vaak voor dat de achterste kruisband scheurt.

 

Hoe stelt de orthopedisch chirurg vast of er sprake is van kruisbandklachten?

De orthopedisch chirurg stelt eerst vast of de voorste kruisband is gescheurd. Hij stelt de diagnose aan de hand van:

  • de klachten die u heeft
  • lichamelijk onderzoek
  • röntgenfoto’s
  • eventueel een MRI-scan

Soms is pas duidelijk dat er sprake is van een gescheurde kruisband tijdens een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie. 

 

Welke behandeling is mogelijk bij kruisbandklachten?

 

Fysiotherapie

We proberen vaak eerst om de knieklachten te verminderen door fysiotherapie. Krachtoefeningen en coördinatietraining moeten uw bovenbeenspieren sterker maken. Deze zorgen ervoor dat de knie stabieler wordt. Soms krijgt u een brace om de knie extra steun te geven.

 

Kruisbandoperatie (een nieuwe kruisband)

Wanneer dit niet genoeg helpt, kan de orthopedisch chirurg voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen. Dit is ook mogelijk in combinatie met het hechten van een gescheurde meniscus. Om de meniscus goed te laten genezen en om nieuwe meniscusscheuren te voorkomen, is het belangrijk dat de voorste kruisband goed functioneert.

 

Bij operatie van de kruisband zijn twee technieken mogelijk. De eerste is het gebruik van hamstringpezen, deze zitten aan de achterkant van het bovenbeen. De andere optie is het gebruik van een deel van de knieschijfpees. De operatie wordt deels uitgevoerd met behulp van de kijkoperatietechniek. Via een aantal sneetjes worden een kijker en instrumenten in de knie gebracht. De littekens zijn klein, waardoor u sneller herstelt. Na de operatie zijn er alleen kleine littekens aan de voorzijde van de knie.

 

Wilt u meer weten over kruisbandklachten?

Lees de folder voorste kruisband reconstructie van Meander Medisch Centrum.