Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Kinderorthopedie

Kinderorthopedie is een speciaal aandachtsgebied binnen de orthopedie van Meander Medisch Centrum.
 
Bij kinderorthopedie gaat het net als bij volwassenen over aandoeningen van het bewegingsapparaat (skelet, beenderen, gewrichten en spieren). Het grote verschil tussen een kind en een volwassene is de groei. Tussen de geboorte en volgroeid zijn maakt het lichaam een enorme ontwikkeling door. Veel aandoeningen kunnen hierop invloed hebben en vragen een specifieke aanpak. Ook zijn er aandoeningen die alleen bij kinderen en niet bij volwassenen voorkomen zoals aangeboren aandoeningen aan de heup of voet.
Er zijn ook niet-orthopedische aandoeningen die de groei en de ontwikkeling van het kind beïnvloeden, die wel een raakvlak hebben met de kinderorthopedie. Voorbeelden zijn bewegingsstoornissen en spier- en/of zenuwziekten. Daarom werken de orthopeden van Meander veel samen met andere specialismen en paramedici zoals kinderartsen, kinderrevalidatieartsen, neurologen, reumatologen en kinderfysiotherapeuten.
 
Kinderorthopedie spreekuur
Speciaal voor baby’s en kinderen is het Kinderorthopedie spreekuur ingericht. Orthopedisch chirurg Heleen Sonneveld behandelt vele soorten aandoeningen zoals onvoldoende ontwikkelde heupen (heupdysplasie), klompvoeten, een scheve rug (scoliose), afwijkingen aan de voeten, knieklachten, enzovoort. Als kinderen zelf kunnen staan, wordt lengte en gewicht opgenomen, omdat ook uit de groeicurve belangrijke informatie kan worden gehaald.
Mochten er speciale hulpmiddelen nodig zijn, bijvoorbeeld een spreidbroek voor baby’s met heupdysplasie, dan kan dat vaak direct via de instrumentmaker worden geregeld. Voor hulpmiddelen bij voetklachten is meerdere ochtenden per week een orthopedisch schoenmaker in ons ziekenhuis aanwezig.
Als er aanvullende onderzoeken nodig zijn, dan zal de assistente hier een afspraak voor maken. Röntgenfoto’s kunnen meestal dezelfde dag nog worden gemaakt, de uitslag kan vaak direct besproken worden.
 
Praktische informatie van het spreekuur:
elke donderdagochtend van 08:00 tot 12:00 aan de Maatweg 3 in Amersfoort.