Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Versleten heup

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Het vormt de, bewegelijke, verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Bij een kogelgewricht heeft het ene gewrichtsvlak de vorm van een bol (de kop) en het andere de vorm van een kom. Deze kop en kom passen precies in elkaar. Bij de meeste mensen draait de kop van het dijbeen soepel in de kom. Dat komt door een laagje kraakbeen, waarmee kop en kom bedekt zijn. Kraakbeen is een glad, verend weefsel dat ervoor zorgt dat onze gewrichten soepel kunnen bewegen.

 

Wat is heupslijtage?

Pijn in heup bij heupslijtage

Als u ouder wordt, vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het wordt dunner en slijt af. De gewrichtsvlakken glijden dan niet meer zo soepel over elkaar waardoor bewegen moeizaam gaat. Deze gewrichtsslijtage noemen we artrose. Kleine bewegingen, zoals het aantrekken van sokken en schoenen, doen al pijn. Gewrichtsslijtage aan de heup wordt ook wel coxartrose genoemd. Heupslijtage veroorzaakt vaak heupklachten zoals:

  • (voortdurend) pijn in uw heup of lies, soms ook ’s nachts;
  • pijn die uitstraalt naar uw bovenbeen, knie of onderbeen;
  • stijfheid bij het opstaan (ook wel startpijn genoemd);
  • moeilijk kunnen lopen en traplopen;
  • slecht kunnen bukken;
  • niet kunnen fietsen (vooral op- en afstappen is moeilijk).

 

Heupslijtage komt vooral voor bij ouderen. Maar ook op jongere leeftijd kan het kraakbeen van de heup zijn aangetast. Dit komt bijvoorbeeld door een aangeboren afwijking, reumatische ziekten, een ongeluk of door een doorbloedingsstoornis.

 

Behandeling van heupslijtage in Meander Medisch Centrum

Een versleten heup is vaak pijnlijk. Als medicijnen en fysiotherapie niet meer helpen, dan is een operatie waarbij een nieuwe heup geplaatst wordt vaak de enige oplossing. Tijdens een heupoperatie plaatst de orthopeed dan een heupprothese (een kunstheup). In Meander Medisch Centrum hebben wij veel ervaring met deze operatie. Vermoedt u dat u last heeft van heupartrose (coxartrose)? Uw huisarts of fysiotherapeut kan u doorverwijzen naar Meander Medisch Centrum voor een operatie.

 

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie