Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Behandeling

De keuze van behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten en de wens van de patiënt. In principe adviseren we een niet-operatieve behandeling om met name de pijn te verlichten en de belasting van het gewricht te verminderen.

Indien de niet-operatieve behandeling niet het gewenste resultaat heeft of indien uw klachten (kan jaren later zijn) erger worden, is een operatie mogelijk waarbij het gewricht wordt vastgezet wordt vervangen of waarbij een versleten handwortelbotje wordt verwijderd. Afhankelijk van belastende werkzaamheden, leeftijd, medische voorgeschiedenis en uw eigen wensen, maken we een weloverwogen keuze.

 

De voordelen van het vastzetten van het gewricht (arthrodese) is dat uw duim stabiel is en zwaar te belasten is. Na de operatie is slechts een korte nabehandeling nodig.

Er zijn echter ook nadelen, bepaalde bewegingen worden beperkt, zoals het plaatsen van de duim tegenover de pink, de kans dat het bot niet vastgroeit, hinder van het materiaal waarmee het bot is vastgezet en de verhoogde kans op artrose van de belendende gewrichten.

Vooral mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten of patiënte met bepaalde reumaziekten komen in aanmerking voor een artrodese.

 

De voordelen van het vervangen van het gewricht (artroplastiek) en verwijdering van een handwortelbotje zijn het behoud van de beweeglijkheid van het CMC-I gewricht. Ook zal de duim  relatief stabiel en belastbaar zijn. Het nadeel is de langere revalidatieperiode.

De mate van slijtage bepaalt mede welke behandelingen mogelijk zijn. Doel van de operatie is het verminderen van de pijn.

 

Operatie

Met een artrodese wordt het gewrichtje verwijderd en de basis van de duim vastgemaakt aan een van de handwortelbeentjes (trapezium). Hierbij worden meestal kleine schroefjes gebruikt.

Voor de artroplastiek zijn verschillende technieken, waarbij een gedeelte of het gehele trapezium wordt verwijderd en waarbij het ontstane defect wel of niet wordt opgevuld met lichaamseigen materiaal, een pyrocarbon kraaltje of een prothese.

Met een Resectie artroplastiek wordt een handwortelbotje (trapezium) verwijderd het de basis van de duim met behulp van een van de pezen van de pols vastgemaakt aan de basis van het 2de middenhandsbotje. Hierdoor behoudt men bewegelijkheid, maar is de slijtage pijn verwijderd.

 

Met een interpositie artroplastiek worden de gewrichtsvlakjes verwijderd en komt daar in de plaats een pyrocarbon (een soort koolstof) kraaltje dat met behulp van een van de polspezen wordt vastgemaakt. Hierdoor behoudt met de beweeglijkheid maar is de slijtage pijn verwijderd.

 

Prothese

Bij CMC 1 artrose wordt in de meeste gevallen wordt een interpositieprothese gebruikt. Hierbij worden de gewrichtsoppervlaktes verwijderd en een kraaltje van pyrocarbon (een soort koolstof) met behulp van een van de pezen uit de pols vastgemaakt. Hierdoor blijft uw hand beweeglijk en neemt de slijtagepijn af.

In bijzondere gevallen kan een volledige prothese nodig zijn.