Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Beschrijving

Bij artrose van het CMC-1 gewricht is er een slijtage opgetreden van het gewrichtskraakbeen van het basisgewricht van de duim. Dit gewricht wordt gevormd door het zadelvormige beentje (trapezium) en het middenhandsbeentje (Metacarpale I) van de duim.

 

Het CMC-I gewricht is van de handgewichten het meest gevoelig voor artrose, omdat dit gewricht veel wordt gebruikt en relatief zwaar wordt belast. Dit gewricht kan door de vormen van zijn gewrichtsoppervlakken heel ruim bewegen. Dat maakt dat het gewricht voor zijn stabiliteit (stevigheid) afhankelijk is van de omliggende banden (ligamenten). Deze banden kunnen van nature al zwakker zijn of door het veelvuldige gebruik van de duim in de loop van de tijd zwakker worden.

 

Door de verzwakking van de banden wordt de speling in het gewricht groter. Daardoor neemt de kans op verkeerde belasting van de gewrichtsoppervlakken toe. Hierdoor ontstaat beschadiging van het kraakbeen en uiteindelijk slijtage. Wanneer de banden erg verzwakt zijn, kan het gewricht gedeeltelijk of zelfs helemaal uit de kom gaan staan waardoor de stand van de duim verandert en een plaatselijke zwelling kan ontstaan.

 

Slijtage van dit gewricht komt veelvuldig voor, vooral bij vrouwen boven de 50 jaar. Vaak wordt gesteld dat men ermee moet leren leven maar artrose van het basisgewricht van de duim is goed te behandelen.