Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

De hand en pols

De hand en de pols zitten slim in elkaar. Zonder het in de gaten te hebben, gebruiken we handen en pols om iets te pakken, aan te raken, te voelen of bijvoorbeeld om iets aan te wijzen en signalen af te geven. We kunnen er eenvoudige bewegingen mee maken door de duim op te steken maar ook heel moeilijke, bijvoorbeeld een kleine splinter uit de huid halen. Wanneer u last heeft van uw hand of pols dan merkt u dat direct, al bij het opstaan of tijdens het werk. De meeste problemen ontstaan na een ongeval.

 

De hand is samengesteld uit een groot aantal beentjes, spieren, pezen en banden die een zeer ruime beweeglijkheid bieden en een relatief grote kracht kunnen ontwikkelen.

Van de beentjes in de hand is er een aantal soorten. De handwortelbeentjes van de pols, de middenhandsbeentjes van de palm van de hand en de vingerkootjes van de vingers en duim.

 

 

Daarnaast zijn er heel veel spieren, banden en pezen in de hand te vinden. Spieren zijn structuren die samentrekken/ontspannen. Hierdoor kunnen  de beenderen in de hand bewegen ten opzichte van elkaar. De pezen zijn de structuren die uit de spier ontstaan en vervolgens op het bot vasthechten. Ze zorgen voor een stevige overgang tussen het spierweefsel en het bot.

 

De ligamenten (gewrichtsbanden) en de bindweefselstructuren zorgen voor een verbinding tussen de verschillende beentjes onderling.

De pols wordt gevormd door de uiteinden van de ellepijp en het spaakbeen, gecombineerd met de handwortelbeentjes.