Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak, het type slijtage, de plaats en de ernst van de slijtage, zijn er verschillende behandelingen mogelijk zowel conservatief als operatief:

 

  • Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling te verminderen.
  • Gewichtsbeperking om de belasting op de gewrichten te verminderen.
  • Begeleiding van een fysiotherapeut om de spieren sterk te maken en de beweeglijkheid van de voet en enkel zo goed mogelijk te houden.
  • Schoen aanpassing om de enkelfunctie door het schoeisel gedeeltelijk te laten overnemen.

 

Wanneer al deze maatregelen niet voldoende effect hebben kan soms een kijkoperatie(arthroscopie) uitkomst bieden. Door kleine gaatjes kan een inklemmende bot aanwas worden verwijderd en kunnen eventuele losse stukjes worden verwijderd. Ook kan door een standsverbetering van de achtervoet de belastbaarheid van de enkel worden verbeterd. Het versleten gewricht kan worden “vastgezet”  om de pijnlijke, vaak al sterk verminderde, beweging op te heffen (arthrodese).

 

Wanneer de slijtage (Artrose) niet reageert op de eerdere behandelingen zijn er operatieve mogelijkheden. Welke chirurgische behandeling nodig is, hangt af van de plaats van de slijtage, hoe ernstig het gewricht is aangedaan en de mate waarin u last heeft van de aandoening.

 

De kijkoperatie (arthroscopie):

Een arthroscopie is een kijkoperatie in het gewricht.

Tijdens de ingreep wordt niet alleen de diagnose bevestigd, maar wordt u ook direct behandeld. Via een aantal sneetjes worden een kijker en instrumenten in de enkel gebracht om de ingreep uit te voeren. De littekens zijn daardoor klein, wat een sneller herstel mogelijk maakt en de ingreep in dagbehandeling wordt uitgevoerd. De wondjes worden met een oplosbare hechting gesloten waarover een drukverband wordt aangelegd. 

 

De enkelarthrodese (vastzetten van het gewricht):

Een enkelarthrodese kan een uitkomst zijn bij zeer versleten enkels waarbij het kraakbeen bijna niet meer aanwezig is. Het natuurlijke proces zou zijn dat de botten dan aan elkaar gaan groeien maar dat kan een hele tijd duren en is een pijnlijke proces.

Een enkelarthrodese is een ingreep die de enkel vast zet (fixeert). Bij een enkelarthrodese haalt de orthopedisch chirurg de beschadigde  gewrichtsvlakken weg en zet de botten aan elkaar met schroeven. In de weken na de operatie groeien de botten van het scheenbeen en het bovenste sprongbeen aan elkaar en wordt de enkel stabiel. Resultaat is dat de pijnlijke bewegingen verdwijnen en alleen de bewegelijkheid in de voet overblijft waardoor  het loop patroon vaak verbeterd met een schoenaanpassing.

In 85 tot 90% van de gevallen lukt het de botten goed aan elkaar te laten groeien. Veruit de meeste van de patiënten is tevreden na deze operatie. Bij sommige patiënten blijven klachten bestaan zoals pijn bij staan, lopen of sporten.