Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Beschrijving

Een hallux valgus is de standsafwijking van de grote teen welke naar buiten wijst.

Door een toename van de hoek tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje (van binnen uit geteld) trekken de buig en strekpees van de grote teen de teen scheef. Hierdoor wordt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje als knobbel (bunion) zichtbaar. Door druk in schoeisel kunnen pijnklachten en ontstekingen ontstaan. Ook kunnen de overige tenen door de scheve grote teen worden verdrongen wat de belastbaarheid van de voorvoet verminderd.

 

Hoe groter de bult wordt des te pijnlijker is het lopen. De grote teen buigt naar de tweede teen toe of kan er zelfs helemaal onder komen te staan. De druk van de grote teen kan de tweede teen zelfs helemaal van zijn plaats duwen. Soms kan hij de derde teen zelfs overlappen. Bij een vergroeiing in een vergevorderd stadium ziet de voet er misvormd uit. Als de vergroeiing van de grote teen te ernstig wordt, kunnen problemen bij het lopen optreden. De pijn kan dan chronisch worden en gewrichtsontsteking kan het gevolg zijn.

 

Meer dan de helft van de vrouwen in Nederland heeft een vergroeiing van de grote teen. Deze vergroeiing is te wijten aan het dragen van schoenen. Hallux valgus komt ook meer voor in bepaalde families, bij platvoeten, spitsvoeten en bij sommige neurologische aandoeningen.