Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Behandeling

De behandeling van de verzwikking of verrekking van de enkel(banden) is bijna altijd zonder operatie, dit noemen we ook wel een conservatieve behandeling. Om de enkel wordt dan een drukverband aangelegd. Na een korte periode van rust kan al snel met de enkel (en het drukverband) gestart worden met lopen. Als er een scheurtje is geconstateerd wordt vaak een tapebandage of enkelbrace aanbevolen. Verder bestaat de behandeling uit het opbouwen van spierkracht en het trainen van het evenwicht, soms onder leiding van de fysiotherapeut. Uiteindelijk zullen klachten hiermee in belangrijke mate verminderen.

Voor een operatieve behandeling van (chronische) instabiliteit van de enkel wordt gekozen wanneer er sprake is van blijvende klachten, ondanks een adequate conservatieve behandeling.

 

Bij een operatieve behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende operatiemethoden om een zo’n optimaal mogelijk resultaat te bereiken. De keuze van de juiste operatiemethode hangt onder andere af van de mate van de instabiliteit en eventuele afwijkingen op de röntgenfoto. Ook wordt hierbij de leeftijd van de patiënt, beroep en sportactiviteiten meegenomen in de keuze.

De operaties hebben als doel de enkelband te verstevigen. Hierbij wordt de enkelband weer strakker gemaakt door de beschadigde structuren aan elkaar terug te hechten en te versterken. Soms is het weefsel van de enkelband niet stevig genoeg om te hechten bijvoorbeeld wanneer al een eerdere operatie in het verleden is uitgevoerd. Om dan toch stabiliteit te verkrijgen wordt gebruik gemaakt van een peesreconstructie. Hierbij wordt een gedeelte van een pees gebruikt om de enkelbanden te verstevigen / te reconstrueren.