De voet en enkel

Voet

De voet zorgt voor ondersteuning van het lichaam, balans en mobiliteit. Om te kunnen lopen moet je voet bijzondere bewegingen maken.

 

De menselijke voet (en enkel) is een ingewikkelde samenstelling van 26 beenderen, 33 gewrichten en meer dan 100 spieren, pezen en ligamenten. De voet valt te verdelen in drie gebieden:

 

  • de voorvoet bestaat uit 5 middenvoetsbeenderen en de tenen;
  • de middenvoet bestaat uit vijf (of meer) voetwortelbeenderen;
  • de achtervoet is het draaipunt van de enkel en bestaat uit de twee grootste voetwortelbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen.

 

 

Veel voorkomende aandoeningen aan de voet zijn standsafwijkingen en pijnklachten ten     gevolge van overbelasting of slijtage (bijvoorbeeld plat- en holvoeten, hallux valgus en de hamerteen) en slijtage van de voet ten gevolge van ongevallen of reumatoïde arthritis (artrose).

 

 

 

Enkel

De menselijke voet en enkel is een ingewikkeld mechanisme van 26 botten die door banden en pezen in een zodanige vorm wordt gehouden dat we kunnen staan, lopen, springen en landen. De enkel, ook wel het bovenste spronggewricht genoemd, bestaat uit botten, kraakbeen, gewrichtsbanden, spieren, pezen en slijmbeurzen.

 

Er zijn drie botten betrokken bij het enkelgewricht, twee in het onderbeen namelijk het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) en één bot uit de achtervoet, het sprongbeen (talus). De gewrichtsvlakken zijn bedekt met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt voor soepel lopende gewrichten en heeft een dempende werking.

Het gewrichtskapsel vormt gewrichtssmeer. Het gewrichtssmeer is een stroperige stof en zorgt voor voeding van het kraakbeen en verminderd de weerstand bij het over elkaar bewegen van de gewrichtsvlakken. Hierdoor is er minder wrijving en minder kans op slijtage. Het gewrichtssmeer is te vergelijken met vet in een lager waarin de as van het fietswiel draait.

 

 

Slijmbeurzen zitten in het menselijk lichaam op plaatsen die aan wrijving onderhevig zijn, dus tussen bot en huid, tussen pees en de huid en tussen de pees en een botstuk. Er zitten ook slijmbeurzen in de enkel. Een slijmbeurs is een holte die gevuld is met dezelfde stroperige vloeistof als het gewrichtsvocht.

Het enkelgewricht wordt stevig bij elkaar gehouden met gewrichtsbanden die ligamenten worden genoemd. De banden bestaan uit een paar lagen sterk bindweefsel. En om de enkel te laten bewegen zijn verschillende spieren en pezen nodig. Een belangrijke is de kuitspier die met de achillespees op de achterzijde van het hielbeen vast zit.

 

 

 

Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070