Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

De elleboog

De elleboog is het gewricht tussen boven- en onderarm. Zonder dat we er vaak erg in hebben, is het een heel belangrijk en veel gebruikt gewricht. Eigenlijk bij elke beweging van de arm wordt de elleboog gebruikt.

 

Er zijn drie botten betrokken bij de elleboogbewegingen: de bovenarm (humerus), in de onderarm de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Met deze botstukken vormt de elleboog niet één maar drie gewrichten die in samenwerking ingewikkelde bewegingen kunnen maken. Want de elleboog zorgt ervoor dat de onderarm ten opzichte van de bovenarm kan bewegen; de onderarm kan om zijn lengteas naar binnen draaien en naar buiten draaien.

 

De uiteinden van de botten zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een goed verend weefsel. Alle drie gewrichten worden omgeven door één gewrichtskapsel en de bloedvaten in het gewrichtskapsel vormen gewrichtsvocht. Het gewrichtsvocht zorgt ervoor dat de gewrichtsvlakken steeds van elkaar gescheiden blijven, waardoor wrijving tot een minimum wordt beperkt en er geen slijtage van de gewrichtsvlakken optreedt.

 

 

De elleboog is verstevigd met gewrichtsbanden. Deze worden ook wel ligamenten genoemd. De banden bestaan uit lagen sterk bindweefsel. Verder zijn er verschillende spieren die de elleboog doen buigen. Ook zitten er slijmbeurzen in de elleboog. Een slijmbeurs is een holte met een dunne wand die gevuld is met dezelfde stroperige vloeistof als het gewrichtsvocht. Slijmbeurzen zitten op plaatsen die aan wrijving onderhevig zijn: tussen bot en huid, tussen pees en de huid en tussen pees en een botstuk. De belangrijkste slijmbeurs ter hoogte van de elleboog bevindt zich aan de achterzijde van de elleboog tussen het uiteinde van de ellepijp en de huid.