Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hartkatheterisatie (vervolg)

Voorbereiding

Bloedonderzoek
Via de polikliniek is meestal bloedonderzoek gedaan, zonodig wordt dit alsnog gedaan.

Medicijnen
Vóór het onderzoek moet u tijdelijk stoppen met de inname van:

  • bloedverdunners: Acenocoumarol (Sintrom) 2 dagen tevoren stoppen en Fenprocoumon (Marcoumar) 3 dagen tevoren stoppen. Als u een kunstklep heeft kunt u Acenocoumarol 1 dag tevoren stoppen en Fenprocoumon 3 dagen tevoren stoppen. Ascal of Acetylsalicylzuur en Plavix mag u blijven gebruiken.
  • plastabletten: Plastabletten (Lasix of Furosemide, Burinex of Bumetanide, Aldactone of Spironolacton, Hydrochloorthiazide) niet innemen op de dag van het onderzoek.
  • medicijnen voor suikerziekte: Metformine of Glucophage 2 dagen tevoren stoppen. Van insuline mag u de helft spuiten en normaal ontbijten. De tweede helft spuit u na het onderzoek.

Andere medicijnen kunt u gewoon innemen;
Neem uw medicijnen mee naar het ziekenhuis

Dag van het onderzoek

Eten en Drinken
U mag op de dag van opname normaal ontbijten en drinken (geen alcohol)

Meenemen
Neemt u voor de zekerheid spullen (ook medicijnen) voor de nacht mee voor het geval dat u een nacht moet blijven. We adviseren u om sieraden thuis te laten.

Vervoer
We raden u aan om u te laten brengen naar het ziekenhuis omdat u na het onderzoek niet direct mag autorijden of fietsen. U mag één familielid of naaste meenemen, die tijdens het onderzoek op u mag wachten in de wachtkamer van de verpleegafdeling.

Opname
Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de Informatiebalie. Zij verwijzen u naar de afdeling of afdeling dagverpleging. Daar bereidt een verpleegkundige u voor op het onderzoek: zij maakt een ECG, controleert uw bloeddruk en checkt uw bloedwaarde als u bloedverdunners gebruikt. Ook zal ze een infuusnaald inbrengen voor het geval u tijdens het onderzoek medicijnen nodig heeft. Daarnaast neemt ze de procedure nogmaals met u door en beantwoordt uw vragen. Het is belangrijk dat u vertelt of u allergisch bent voor bepaalde stoffen. U wordt in principe met een rolstoel naar de onderzoekskamer gebracht.

Het onderzoek
Tijdens de hartkatheterisatie ligt u op een speciale onderzoekstafel aan de bewakingsmoniotor zodat we uw hartritme kunnen volgen. Meestal gebeurt het onderzoek via de slagader in de rechter pols. Via de slagader in de rechter lies is het onderzoek ook mogelijk. Uw huid op de plaats van het onderzoek wordt ontsmet en verdoofd. In de slagader wordt daarna een buisje (catheter) ingebracht en opgeschoven naar uw hart. Hier voelt u niets van. Via de catheter wordt contrastvloeistof in de kransslagaderen gespoten (dit kan een warm gevoel geven in het hele lichaam) terwijl een bewegend röntgenapparaat hier korte films van maakt. Tijdens het filmen vraagt de cardioloog of u wilt inademen en de adem even stil te houden om goede beelden te kunnen maken. Let u goed op zijn/ haar instructies. Als u tijdens het onderzoek pijn op de borst of andere klachten krijgt zegt u dat dan direct tegen de cardioloog of de verpleegkundige. Meestal krijgt u dan een spray of tablet onder de tong.

Nazorg
Na het onderzoek wordt het buisje uit de pols verwijderd, u krijgt dan een soort horlogebandje om gevuld met lucht. Deze lucht wordt binnen vier uur afgebouwd waarna de slagader in principe dichtzit. Via de rechter lies wordt gedurende 10 minuten de slagader handmatig dichtgedrukt. Soms wordt een plugje (angio-seal) geplaatst. Daarna krijgt u een drukverband op de insteekplaats; dit moet 6 uur blijven zitten. U wordt weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Na een hartkatheterisatie via de lies is het belangrijk, dat u enkele uren blijft liggen met gestrekt been om nabloeding te voorkomen. Na 6 uur wordt het drukverband verwijderd en mag u onder begeleiding van de verpleegkundige weer uit bed komen. De zaalarts controleert uw lies en als deze positief is, mag u naar huis.

Thuis
Na het onderzoek mag u 2 dagen niet autorijden of fietsen. Tot twee weken na het onderzoek adviseren wij u om niet te sporten of zware voorwerpen te tillen, omdat dan alsnog een nabloeding kan ontstaan.
Bij klachten of vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundigen van de afdeling cardiologie via het centrale telefoonummer of met uw huisarts.

Risico's
Een hartkatherisatie is een routineonderzoek dat meestal zonder problemen verloopt. Soms treden bijwerkingen op van het contrastmiddel, pijn op de borst of een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht. De bloeduitstorting verdwijnt na 1-2 weken. Zelden treedt een hartinfarct of herseninfarct op door een losgeraakt stolsel van aderverkalking in de bloedvaten. Soms kan de contrastvloeistof kortademigheid veroorzaken. Minder dan 1 op de 1000 patienten sterft tijdens het onderzoek, met name als er zeer ernstige vernauwingen van de kransslagaderen zijn. De kans op complicaties is afhankelijk van de ernst van uw hartziekte en de toestand van uw bloedvaten.

Vragen
Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, neemt u dan gerust contact op met onze medewerkers van de polikliniek cardiologie via telefoonnummer 033-8506070.