Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hartkatheterisatie (Coronair angiogram)

Dit is een onderzoek om vernauwingen in de bloedvaten van het hart, de kransslagaders aan te tonen. Ook is het mogelijk om de pompfunctie van het hart te bekijken. Via de slagader in de pols, en in bepaalde gevallen via de lies, wordt een dun buisje (katheter) naar de kransslagaders opgevoerd. De huid wordt van tevoren plaatselijk verdoofd. Via de katheter wordt er contrastvloeistof toegediend en met behulp van een röntgenapparaat wordt een film van de kransslagaders gemaakt. In sommige gevallen wordt naast de slagader ook een katheter in de ader van de lies ingebracht om de druk in verschillende plaatsen van het hart te meten.

 

 


Duur
Het onderzoek zelf duurt ongeveer 35 minuten tot 45 minuten. Met de voorbereidng en de nazorg erbij bent u een dag in het ziekenhuis, zo nodig blijft u een nacht slapen.

Waar
Voor de voorbereiding wordt u opgenomen op de dagbehandeling Cardiologie (A1) of verpleegafdeling Cardiologie (B6). Het onderzoek zelf vindt plaats op de hartkatheterisatiekamers. Na afloop wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling voor nazorg.

Uitslag
Uw cardioloog vertelt u, als dat mogelijk is direct na het onderzoek een voorlopige uitslag. Vaak worden de onderzoeksresultaten besproken in het hartteam. Dit team bestaat uit uw cardioloog, een hartchirurg en een interventiecardioloog. De definitieve uitslag en het behandelplan bespreekt uw cardioloog tijdens uw eerstvolgende polikliniekbezoek. Meestal echter informeert uw cardioloog u  telefonisch of schriftelijk voor die tijd.

voor meer informatie klik hier.