Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Geef u op voor een reanimatiecursus

De Stichting Reanimatie Amersfoort en omstreken en Meander Medisch Centrum werken samen om zoveel mogelijk personen in de gelegenheid te stellen een reanimatiecursus te volgen. Net zoals de Stichting Reanimatie Amersfoort, vindt Meander Medisch Centrum het belangrijk een bijdrage te leveren aan het kunnen handelen tijdens levensbedreigende situaties. Beide organisaties organiseren al tientallen jaren reanimatiecursussen en werken uitsluitend met NRR-gecertificeerde instructeurs. De cursussen worden gegeven aan de hand van richtlijnen en materialen van de Nederlandse Hartstichting.

Reanimatie en defibrillatie
Per week worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Reanimatie, dat is hartmassage in combinatie met mond op mond beademing, kan levensreddend zijn.

Vaak is er bij een plotselinge hartstilstand sprake van een chaotische hartritmestoornis, die ventrikelfibrilleren genoemd wordt. Om dit op te heffen en een goed hartritme terug te krijgen, is defibrillatie nodig. Dit is een krachtige stroomstoot toedienen met een defibrillator. Defibrillatie moet zo snel mogelijk gebeuren. Dit kan met de automatisch externe defibrillator, de AED. Iedereen die kan reanimeren, kan in een paar uur leren met een AED te werken.

Binnen zes minuten defibrilleren met de AED
De AED is een apparaat dat de hartactie van het slachtoffer registreert en aan de hand van computergestuurde protocollen aan de hulpverlener gesproken opdrachten geeft. De AED is veilig en betrouwbaar. Zodra de getuige of omstander twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer heeft geplakt, neemt de AED de regie over. De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de basale reanimatie. Dit wordt nog wel eens ten onrechte gedacht.

Wie moet leren reanimeren?
Wie? U! Een reanimatiecursus is vooral van belang voor familieleden en vrienden van hartpatiënten en voor hen die veel in contact komen met mensen. Ook is de cursus bijzonder geschikt voor verenigingen en bedrijven die hun personeel wil voorbereiden op calamiteiten.
Maar iedere Nederlander kan thuis, tijdens werk en in zijn vrije tijd geconfronteerd met een hartstilstand, een ongeval, verstikking, verslikking, verdrinking en bijvoorbeeld ook overdosering van geneesmiddelen of drugs. Daarom is een reanimatiecursus voor iedere Nederlander van belang. Iedereen met affiniteit kan een reanimatiecursus volgen. Toelatingseisen voor de reanimatiecursus zijn er niet.
Voor de AED-cursus heeft u een geldig reanimatiediploma nodig. Het is mogelijk één cursus te volgen waarin u de basale reanimatie en de AED combineert.

De cursus
Reanimeren leer je niet uit een boekje. Om reanimatie goed te kunnen toepassen, krijgt u een praktische training onder leiding van een deskundige instructeur, die gecertificeerd is door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). U oefent op instructiepoppen en, indien u de AED-cursus volgt, met een oefen-AED, in een speciaal hiervoor ingerichte cursusruimte in Meander Medisch Centrum.
Om de reanimatie en de bediening van de AED goed in de vingers te houden, zijn herhalingslessen heel belangrijk. Geef u daarom ieder jaar op voor een herhalingsles.
 

Ik wil mij voor een cursus opgeven

U kunt zich voor een reanimatiecursus opgeven via de website van de Stichting Reanimatie Amersfoort en omstreken: www.lerentereanimeren.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de kosten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Secretariaat Stichting Reanimatie Amersfoort en omstreken
Mark de Weger
Eemhof 24
3755 JB Eemnes
Telefoon: 035 – 538 24 89
Website: www.lerentereanimeren.nl