Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Regionale aanpak geboortezorg

Iedereen moet veilig kunnen bevallen ongeacht of dat thuis is of in het ziekenhuis, ondanks het aanhoudend landelijke tekort aan gespecialiseerd opgeleid zorgpersoneel. Dit is het gezamenlijke doel van de zorgverleners in de regio Utrecht. Van kraamverzorgenden en eerstelijns verloskundigen tot de ambulancediensten en ziekenhuizen. Samen zorgen ze ervoor dat vrouwen in de regio Utrecht en hun gezin de best mogelijke zorg krijgen tijdens de bevalling en erna.

Meer poliklinieken gestart met online afspraken

Patiënten die van hun huisarts een verwijzing hebben gekregen voor de polikliniek Neurologie, Plastische Chirurgie, Urologie of Keel Neus- en Oorheelkunde (KNO) in Meander Medisch Centrum, kunnen vanaf nu ook online hun afspraak maken.

Meander biedt telezorg voor zwangeren aan

Voor zwangere vrouwen met een (hoog) risico op zwangerschapscomplicaties biedt Meander Medisch Centrum in een aantal gevallen thuismonitoring aan, ook wel thuisopname voor zwangeren genoemd. Sinds kort wordt gebruik gemaakt van een nieuw systeem: Sense4Baby. Met dit systeem kan een zwangere vrouw thuis elke dag een hartfilmpje (CTG) van haar baby maken en dat via een app naar het ziekenhuis sturen. De verpleegkundige van de thuismonitoring controleert het filmpje, houdt dagelijks telefonisch contact en komt zo nodig bij de vrouw thuis.

Polikliniek Gynaecologie gestart met het maken van digitale afspraken

Patiënten die van hun huisarts een verwijzing hebben gekregen voor een afspraak voor een vaginale echografie op de polikliniek Gynaecologie in Meander Medisch Centrum kunnen online hun afspraak maken. Hiermee zijn er nu vier poliklinieken in Meander waar dit mogelijk is: Gynaecologie, Dermatologie, Oogheelkunde en Reumatologie.

Extra vitamine D voor zwangere vrouwen: huidige dosering vaak te laag

Iedereen heeft vitamine D nodig voor sterke botten en een goede gezondheid, maar veel mensen hebben te weinig vitamine D in hun lichaam. In 2006 werd als eerste vanuit Meander Medisch Centrum in Amersfoort gerapporteerd dat een deel van de zwangere vrouwen in Nederland een tekort aan vitamine D heeft, terwijl dat voor henzelf en hun kind juist uitermate belangrijk is. Sindsdien wordt bij zwangerschap vaak extra vitamine D voorgeschreven. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van Meander blijkt het huidige advies echter te laag te zijn.