Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Urologische robotchirurgieOperateurs urologie

  • Dr. A. (Anko) Kooistra, uroloog (links op de foto)
  • P.G.B. Dom, uroloog (staand rechts)
  • Dr. A.P. (Anne) Lont, uroloog (niet op de foto)


Toepassing robot in de urologie
De Da Vinci robot is van groot belang bij de radicale prostatectomie (RALP). Het superieure driedimensionale zicht en de precisie waarmee de operatie kan worden uitgevoerd helpen enorm bij het behoud van de zenuwbanen t.b.v. erectie en urinecontinentie.

Meer dan de helft van de mannen raakt impotent als gevolg van een prostaatkankeroperatie door middel van reguliere open chirurgie. In veel gevallen vermindert een operatie met behulp van de Da Vinci robotchirurgie de kans op incontinentie en impotentie, omdat er op een nauwkeurige manier te werk kan worden gegaan.
Daarnaast zullen pyelumplastieken en partiële nefrectomieën in de nabije toekomst met de robot worden uitgevoerd. In een later stadium zal ook de cystectomie middels  robotchirurgie worden verricht.

Korter verblijf in ziekenhuis
Operaties met behulp van de Da Vinci robot hebben ook als voordeel dat u na afloop van de operatie minder pijn heeft door het ontbreken van een grote wond. De periode van herstel is beduidend korter en u verblijft dus korter in het ziekenhuis. Robotchirurgie maakt gebruik van enkele kleine sneetjes van 5-12 mm. Kleinere littekens zijn hiervan het resultaat.

Voor meer informatie over opereren van prostaatkanker middels robotchirurgie: Prostaatcentrum Midden-Nederland.

 

Hoe maak ik een afspraak?
Uw huisarts geeft u een verwijsbrief voor de uroloog. Vervolgens belt u met Meander Medisch Centrum voor een afspraak: 033 - 850 60 70.