Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Prostaatklachten

Prostaatklachten zijn klachten rondom de prostaat, ofwel het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn kan uitstralen naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Het kan gaan om pijn bij of na het plassen, vaak moeten plassen (kan ook duiden op diabetes) of een zwakkere urinestraal. Ook nadruppelen of vervelender nog, incontinentie kunnen hierbij voor komen.

Prostaatklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met de sluitspier of een vergroting van de prostaat. Prostaatklachten komen best vaak voor. In de jeugd groeit de prostaat en bij ca. 30% van de mannen kan dan een goedaardige vergroting van de prostaat ontstaan die kan leiden tot plasklachten. Deze plasklachten worden veelal niet veroorzaakt door prostaatkanker, zoals veel mannen denken. Als daarbij de plasbuis wordt dichtgedrukt is een medische ingreep onvermijdelijk. Maar meestal is dat niet nodig.

Bij prostaatkanker zijn er meestal geen klachten. Ongemerkt ontwikkelt zich prostaatkanker, vaak bij mannen op hogere leeftijd. Prostaatkanker veroorzaakt meestal geen plasklachten, maar dient wel behandeld te worden.

Behandeling prostaatklachten
Bij de klachten van de goedaardige vergroting van de prostaat zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Met medicijnen kunnen de blaasuitgang en de prostaat soepeler maken zodat de plasbuis wat meer ruimte krijgt. Ook kunnen we de prostaat met medicijnen wat verkleinen. Wanneer de medicijnen niet voldoende helpen kan een operatie verlichting brengen. Zo’n ingreep kan via de plasbuis gedaan worden of via de buik; hierbij wordt het overmatige prostaatweefsel verwijderd. Hierdoor zullen de meeste prostaatklachten verdwijnen. Bij de kwaadaardige variant prostaatkanker, geldt een ander behandelplan.


Naar de dokter bij prostaatklachten
Bij prostaatklachten te hebben of bij problemen met het plassen, adviseren wij een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts stelt daarbij aan de hand van diverse vragen een eerste diagnose. Op basis van deze bevindingen kan de huisarts besluiten tot:

  • een onderzoek naar de grootte van de prostaat, via een zogenaamd rectaal toucher. Dit wil zeggen dat de arts met zijn vinger via de endeldarm de prostaat onderzoekt. Het kan zijn dat ook een indicatie wordt verkregen of de vergroting goedaardig of kwaadaardig is. Ofwel of er wel of geen prostaatkanker is. Daarbij is het niet mogelijk het stadium te bepalen.
  • een bloedonderzoek om de PSA, ofwel het Prostaat Specifiek Antigeen. PSA is een eiwit dat door de prostaat wordt afgescheiden. De concentratie in het bloed is hoger als er sprake is van ontstekingen, forse vergroting van de prostaat of prostaatkanker.
     

Als uit deze onderzoeken geen bijzonderheden komen, zal het veelal geen kwaadaardige aandoening van de prostaat betreffen.

Hoe maak ik een afspraak?
Uw huisarts geeft u een verwijsbrief voor de uroloog. Vervolgens belt u met Meander Medisch Centrum voor een afspraak: 033 850 60 70.