Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Samenwerking Meander, Tergooi en UMC Utrecht bij urologische kankerzorg

Sinds januari 2019 werken Meander Medisch Centrum, Tergooi en UMC Utrecht samen op het gebied van urologische kankerzorg. Door het bundelen van kennis en ervaring willen de drie ziekenhuizen gezamenlijk de zorg voor mensen met blaas-, nier- en prostaatkanker in de regio Utrecht verbeteren.

 

Wat houdt de samenwerking in?
Wekelijks worden complexe patiënten met elkaar besproken in een MDO. De zorg wordt op elkaar afgestemd en de ziekenhuizen informeren elkaar over de laatste stand van de wetenschap. Door (anoniem) medische gegevens te vergelijken zoeken de ziekenhuizen naar best practices. 


Elk ziekenhuis specialiseert zich in één operatie (nier-, blaas- of prostaatoperatie): 

  • blaas verwijderen (cystectomie) in het UMC Utrecht 
  • prostaat verwijderen (RALP) in Meander Medisch Centrum
  • nier verwijderen (laparoscopische nefrectomie) in Tergooi

 

Het betreffende ziekenhuis beschikt over een gespecialiseerd team voor de operatie en op de verpleegafdeling. Door de operaties in één ziekenhuis te doen, krijgt het team meer ervaring in die operatie. We verwachten hiermee de kwaliteit van zorg nog beter te maken, waardoor patiënten sneller herstellen en minder last krijgen van complicaties.

 

Vast aanspreekpunt
De uroloog of verpleegkundige van het eigen ziekenhuis blijft het vaste eerste aanspreekpunt voor de patiënt en huisarts. Voor de duur van de operatie wordt het hoofdbehandelaarschap tijdelijk verplaatst naar het ziekenhuis waar de operatie plaatsvindt. De patiënt ontvangt van dit ziekenhuis de oproep voor de operatie en informatie over de voorbereiding op de operatie. De ontslagbrief is voor de patiënt zichtbaar in de patiëntenportalen en wordt ook naar de huisartsen verstuurd. De nazorg is vrijwel altijd in het eigen ziekenhuis.

 

Heeft u een vraag over deze samenwerking, stelt u deze dan gerust aan uw eigen uroloog.

 

Informatie bijgewerkt: 2 July 2019