Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Oorzaken

Er zijn enkele factoren die belangrijk zijn bij het ontstaan van spataderen:

Aanleg
Spataderen zijn veelal erfelijk. Door aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen spataderen ontstaan. Doordat de mens rechtop loopt zullen onder invloed van de zwaartekracht, spataderen zich juist in de onderbenen gaan ontwikkelen.    

Zwangerschap
Zowel door hormonale invloeden als door een beperking van de terugstroom van het bloed in de aders uit de benen naar het hart (door de druk van de groeiende baarmoeder) ontstaan spataderen gemakkelijk tijdens de zwangerschap.    

Hormonale factoren
De invloed van de verschillende hormonen op het ontstaan van spataderen is nog niet geheel duidelijk, maar lijkt wel aanwezig.

Overige oorzaken
Spataderen kunnen ook een gevolg zijn van een ziekte zoals bijvoorbeeld een trombosebeen. Bij een trombosebeen zijn enkele aders van binnenin het been verstopt geraakt door gestold bloed. Hierdoor zijn aders aan de buitenkant van het been overbelast. Na een aantal jaren zullen veel mensen die een trombosebeen gehad hebben hierdoor last van spataderen krijgen. Ook andere aandoeningen van het been, zoals operaties en ongevallen kunnen aanleiding geven tot spataderen. Spataderen kunnen gepaard gaan met andere huidafwijkingen, die duiden op een verstoorde bloedafvoer van het been.