Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Mammografie

Op de Mammapoli werken artsen, verpleegkundigen en laboranten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek en de behandeling van borstafwijkingen. 

Indien u de Mammapoli bezoekt, worden op de afdeling Radiologie vier foto's van uw borsten (twee per kant) gemaakt, met vrijwel altijd aansluitend een echografie van de knobbel. Indien nodig wordt er door middel van een biopt een stukje weefsel verwijderd uit de knobbel. Deze ingreep duurt ongeveer 15 minuten en vindt onder lokale verdoving plaats. Gedurende de rest van de dag heeft u hier gering last van.

Als er bij het bevolkingsonderzoek fijne verkalkingen zijn gezien, krijgt u een aparte afspraak om een biopt van deze verkalkingen te nemen. Deze ingreep duurt ongeveer een uur en vindt onder lokale verdoving plaats. Hiervoor bestaat meestal een wachttijd van maximaal twee weken.

Lees meer over de Mammapoli

Onderzoek
Patiënten die al een operatie aan een borst hebben gehad, krijgen radiologisch onderzoek. Eerst heeft u een afspraak bij de chirurg, vervolgens een onderzoek bij Radiologie en vervolgens gaat u terug naar de chirurg voor de uitslag.

Het onderzoek bij Radiologie zal vrijwel altijd bestaan uit een mammogram, soms aangevuld met een echografie. De beslissing of er aanvullend een echo plaatsvindt, hangt af van de bevindingen op het mammogram en wordt genomen door de radioloog die het mammogram beoordeelt.

Borstonderzoek zonder aanwijzing voor tumor
Als de huisarts u verwijst voor een borstonderzoek, waarbij er niet wordt gedacht aan een kwaadaardige tumor komt u direct bij de afdeling Radiologie.

Ander onderzoek dan verwacht
Soms komt het voor dat u verwezen wordt voor een mammogram, maar dat de radioloog besluit alleen een echo te maken. Ook kan het voorkomen dat u verwezen wordt voor een echo, maar dat de radioloog besluit om een mammogram te maken. De afdeling Radiologie werkt volgens de landelijke richtlijnen mammaradiologie en dat betekent soms dat er een ander onderzoek plaatsvindt dan u verwacht had.