Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Angiografie en Interventie

Angiografie is een röntgenonderzoek van de bloedvaten. Om de bloedvaten af te beelden met  röntgenstralen is het nodig de vaten met een contrastmiddel aan te kleuren. Na plaatselijke verdoving wordt er een catheter (slangetje) ingebracht via de lies, een enkele keer via de elleboogholte. Als de catheter op de goede plaats ligt, wordt er contrast gespoten door de catheter, terwijl de patiënt de adem in moet houden. Meestal bemerkt de patiënt een warm gevoel ter plaatse van de contrastinjectie. Na het beëindigen van het onderzoek moet de patiënt nog enkele uren op de afdeling verblijven met een drukverband ter plaatse van de lies.

Indien er meteen een behandeling van een afwijking in het bloedvat plaatsvindt is dat een Dotter-behandeling en/of het plaatsen van een stent. Bij een Dotter-behandeling wordt een ballonnetje in het bloedvat opgeblazen. Bij het plaatsen van een stent wordt het bloedvat doorgankelijk gehouden door het plaatsen van een metalen buisje. In deze gevallen zal meestal nabehandeling met een vorm van antistolling plaatsvinden.

Meander heeft het Keurmerk Vaatzorg 2007 van de Vereniging van Vaatpatiënten. Lees voor meer informatie de website van de Vereniging van Vaatpatiënten.