Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Straling en contrastmiddelen

Straling
Iedereen weet dat röntgenstralen nadelig kunnen zijn voor de mens. Röntgenstralen kan men niet zien of voelen. Overigens staat iedereen bloot aan straling vanuit de kosmos en directe omgeving. Van alle straling die een mens gedurende zijn leven kan oplopen, is gemiddeld 16% door medische toepassingen. Radiologie neemt slechts een klein deel van dat totaal voor haar rekening. Dat neemt niet weg dat iedere toepassing zorgvuldig moet worden afgewogen en er, indien mogelijk, beschermende maatregelen worden genomen.

 

Contrastmiddelen
Organen en vaten zijn - in tegenstelling tot het skelet - niet goed te onderscheiden op een röntgenfoto. Contrastmiddelen zorgen ervoor dat een orgaan of vat wel afgebeeld kan worden.

 

De patiënt krijgt een contrastvloeistof ingespoten of bariumpap toegediend, afhankelijk van het orgaan. Als er bijvoorbeeld een foto van de maag moet worden genomen, krijgt de patiënt een bekertje bariumpap te drinken. Op het moment dat hij dit doorslikt, is de weg zichtbaar die het barium volgt naar en in de maag en kunnen hiervan röntgenfoto's worden genomen.

 

Er bestaan ook jodiumhoudende contrastmiddelen, die vooral dienen om bloedvaten en nieren zichtbaar te maken. Deze zijn niet geheel zonder bijwerking. Een veel voorkomende bijwerking is een warmtegevoel, veroorzaakt door de jodium, dat meestal weer snel verdwijnt.

 

Contrastmiddelen zijn over het algemeen niet schadelijk en worden via de natuurlijke weg uitgescheiden.