Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Ontspanningsoefeningen

Een onderzoek, behandeling of revalidatie kan gevoelens van stress, angst of pijn teweeg brengen. Deze situaties geven spanning in uw lichaam. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om deze spanning te verminderen. Speciaal voor patiënten van Meander Medisch Centrum zijn eenvoudige maar effectieve ontspanningsoefeningen gemaakt. Als u deze oefeningen regelmatig doet, voelt u zich niet alleen veel prettiger, u werkt ook op een actieve en ontspannen manier aan uw herstel.

 

Voor wie?

In principe kan iedereen de oefeningen doen, maar er zijn altijd uitzonderingen. Twijfelt u of de oefeningen ook voor u geschikt zijn of heeft u vragen over de ontspanningsoefeningen, neemt u dan contact op met een fysiotherapeut. Tijdens uw opname in het ziekenhuis kunt u via de verpleging een consult bij een fysiotherapeut aanvragen.

 

1 - Inleiding 4:25

 

2 - 3 Min Adempauze 4:16 

 

3 - Staan Met Aandacht  5:08

 

4 - Simple Relaxation  14:17

 

5 - Progressieve Spierontspanning  18:57

 

6 - Bodyscan 16:01

 

7 - Visualisatie 13:46

 

 

Hoe de oefeningen te gebruiken
  • Ontdek welke van deze zes oefeningen u prettig vindt.
  • Doe deze oefening(en) één of twee keer per dag: op een vast tijdstip of als u er behoefte aan hebt.
  • Zoek een moment waarop u niet gestoord wordt.
  • Probeer een zittende of liggende houding te vinden die voor u comfortabel is. Als u dat prettig vindt, kunt u uw hoofd, armen en benen met een kussen ondersteunen. Het kost enige tijd om te leren ontspannen. Hoe vaker u de oefeningen doet, des te sneller en makkelijker wordt het om te ontspannen.
  • Sla onderdelen van een oefening die u niet aanspreken of die u niet kunt uitvoeren, gerust over.
  • Het is niet erg wanneer u tijdens het oefenen wordt afgeleid of in slaap valt. Pak gewoon de draad weer op. Ga door waar u bent gebleven. Misschien wordt u tijdens de oefening onrustig of wordt u door emoties overmand. Stop dan even en ga, als u tot rust gekomen bent, weer verder met oefenen.
  • Iedereen kan zich ontspannen, gun uzelf de tijd om te ontdekken hoe u dit doet.