Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander zet grote stappen in Parkinsonrevalidatie

Een korte intensieve training voor patiënten met Parkinson leidt al na vier weken tot aantoonbare vooruitgang van motorisch functioneren. Dat blijkt uit onderzoek van Meander Medisch Centrum dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde. Het onderzoek beschrijft de effecten van de zogeheten Lee Silverman Voice Treatment BIG (LSVT-BIG). Deze therapie richt zich niet op het genezen van de ziekte, maar op de mogelijkheden van functioneel herstel van de versnelde veroudering die bij de ziekte van Parkinson optreedt.

Samenwerkingsovereenkomst eerstelijns fysiotherapeuten en Stroke Service Eemland

Om de zorg voor patiënten met een beroerte in de regio Eemland zo goed mogelijk te organiseren, werken Meander Medisch Centrum, revalidatiecentra, verpleeghuizen samen in de Stroke Service Eemland. Op 26 maart is een officiële samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Meander Medisch Centrum en fysiotherapiepraktijken in de 1e lijn die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met een beroerte (CVA).

Samenwerking Meander en eerstelijns oncologie fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten van de revalidatiegeneeskunde en oncologieverpleegkundigen van Meander Medisch Centrum gaan nauw samenwerken met eerstelijns fysiotherapeuten in de regio Eemland. Doel: de kwaliteit van de revalidatiezorg van oncologische patiënten verbeteren en efficiënt gebruikmaken van elkaars expertise, scholing en ervaring.

ALS-scholing voor thuiszorgverpleegkundigen

Bij de scholing van thuiszorgverpleegkundigen en verzorgenden blijkt de afstemming met het regionale ALS behandelteam cruciaal. Sinds 2018 heeft het Meander Medisch Centrum de bijscholing voor thuiszorgmedewerkers overgenomen van het ALS Centrum Nederland voor onze regio. We bieden elk jaar twee verdiepingscursussen aan over belangrijke thema’s in de (thuis)zorg: ‘Ademen en ademondersteuning bij ALS’ en een cursus ‘Laatste levensfase bij ALS’.

ALS-team in Meander onmisbaar

Op 18 juni is het Wereld ALS dag. Op die dag staan we stil bij deze ziekte, waar jaarlijks 400-500 mensen in Nederland door worden getroffen. Bij de revalidatiegeneeskunde in Meander Medisch Centrum zijn gemiddeld zo’n 20 mensen met ALS in behandeling. Dat lijkt niet veel, maar voor zo’n zeldzame ziekte is het toch een groot aantal.