Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Reacties van patiënten

Mevrouw B.S. uit Amersfoort

Bij de 46-jarige mevrouw B.S. uit Amersfoort werd vorig jaar borstkanker geconstateerd. Na een ingrijpende behandelperiode in Meander Medisch Centrum, besloot zij in het najaar van 2014 mee te doen aan Oncofit Totaal.

 

“Ik had behoefte aan verhalen van anderen, hoewel ik het ook wel raar vond met wildvreemden gedachten en emoties te delen. Gelukkig ging dat allemaal heel natuurlijk. Heel veel wat je hoort is herkenbaar. Het heeft mij geholpen om het gebeurde beter te kunnen duiden. Ik ben niet ziek meer, maar heb een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Logisch dat ik me druk maak, ik ben niet gek.

 

De professionele begeleiding vanuit Meander was prettig en respectvol. Je hebt vooraf een gesprek met de maatschappelijk werker en wordt niet in het diepe gegooid. In de groep spraken we over onderwerpen als verlies, balans en wat kanker doet met je gezin en vrienden. Kanker heb je immers niet alleen. Er was ruimte voor een traan, maar zeker ook voor een lach.

 

Ook tijdens de fysieke training hebben we veel plezier gehad. Ik leerde mijn grenzen onderzoeken en durf mezelf nu weer moe te maken. Dat had ik van tevoren niet verwacht!  We wisselden onderling tips uit en konden ons aan elkaar optrekken. Al met al ben ik heel blij dat ik heb deelgenomen. Met onze groep is een hechte band ontstaan en we hebben nog steeds maandelijks contact. Heel waardevol!"

 

Mevrouw Kornet: "Wanneer je als 36-jarige moeder te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is de schrik groot. Je stapt in een rollercoaster en wordt geleefd. Tijd om bewust stil te staan bij wat je overkomt is er niet, want je moet door. Na alle behandelingen had ik het gevoel in een soort van gat te vallen. Maandenlang kom je in het ziekenhuis en opeens is het klaar. Op aanraden van de oncologieverpleegkundige heb ik mij aangemeld voor Oncofit Totaal. In eerste instantie stond ik daar sceptisch tegenover. Ik wist niet goed of ik wel behoefte had om te sporten en praten met mensen die ook kanker hadden gehad. Ik wilde door met mijn leven en eigenlijk niet meer aan kanker denken. Toch ben ik gegaan en al bij de eerste bijeenkomst was er een enorme klik met iedereen. Twaalf weken lang hebben we heel intensief met elkaar opgetrokken. We motiveerden elkaar bij het sporten en hadden de grootste lol bij het groepsspel, waarbij de fysiotherapeut de regels altijd naar zijn hand zette. Tijdens de groepsgesprekken hadden we vaak aan een half woord genoeg en de herkenning was groot. Het was fijn om, onder begeleiding, met elkaar te praten over onderwerpen als verlies, rouw, sociale contacten en stress. Allemaal hebben we weleens een traantje gelaten bij de groepsgesprekken. Dat kon, want het voelde veilig en vertrouwd. Ik ben ontzettend blij dat ik heb deelgenomen aan dit programma en raad het ook iedereen aan. Het is prettig om onder professionele begeleiding aan de slag te gaan. Niet meer aan kanker denken, zoals ik dacht te willen, lukt nog niet. Maar door deel te nemen aan dit programma ben ik weer een stapje verder in de verwerking van wat me overkomen is. Er komen steeds meer momenten dat ik het even vergeet, wat voor mij betekent dat er ook weer ruimte komt andere zaken. Niet twijfelen, maar gewoon doen!"

 

De heer Wijntjes uit Amersfoort
"Het is beslist een goede start na je ziekte en behandeling”, vindt de heer Wijntjes uit Amersfoort. Na zijn behandeling voor Non-Hodgkin-lymfoom begon hij aan het groepsrevalidatieprogramma in Meander Medisch Centrum, locatie Baarn. “Het programma is zowel lichamelijk als mentaal af en toe behoorlijk zwaar, maar voor je verwerking is het belangrijk. Gelukkig wordt er ook veel gelachen in de groep. Ook het onder begeleiding verbeteren van je conditie werkt. Hoewel je na de revalidatie niet klaar bent, geeft het programma een goede basis om mee verder te gaan.” Het contact met lotgenoten vindt de heer Wijntjes heel waardevol. “De anderen begrijpen heel goed wat je bezig houdt. Als je zelf iets moeilijk onder woorden kunt brengen, springt een ander daar vaak goed op in. Ik ben blij dat ik voor deze manier van revalideren gekozen heb!”

De heer Scherpenzeel uit Woudenberg
De heer Scherpenzeel uit Woudenberg is in Meander Medisch Centrum behandeld voor de ziekte van Kahler, een vorm van kanker in het beenmerg. Hij volgde het groepsrevalidatieprogramma in Baarn. Al de eerste dag dat hij met twaalf patiënten in de groep bij elkaar kwam vond hij een openbaring. “Fantastisch om op deze manier onder vakkundige begeleiding te werken aan je herstel! Aanvankelijk zag ik er heel erg tegenop. Ik had zelf al ellende genoeg, waarom zou ik dan ook nog de verhalen van anderen moeten aanhoren? Maar voor je verwerking werkt het zeker. Per week merkte ik dat ik vooruit ging, zowel lichamelijk als psychisch. We hadden zelfs zo’n hechte groep dat we nu nog steeds bijeen komen, bijvoorbeeld door samen te wandelen op zondag. Ik kan een revalidatietraject in Meander dan ook iedereen aanraden!”