Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker ontstaat doordaat prostaatcellen zich ongecontroleerd gaan delen. Hierdoor groeit een kwaadaardig gezwel (kwaadaardige tumor) in de prostaat. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken of kan naar binnen groeien. Ook kan prostaatkanker uitzaaien, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren of naar de botten. Deze uitzaaiingen bestaan ui prostaatkankerweefsel en moeten daarom ook als prostaatkanker behandeld worden.

Bij wie komt prostaatkanker voor?
Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen van 65 jaar of ouder, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Het is niet altijd nodig om prostaatkanker te behandelen. Een duidelijke oorzaak van prostaatkanker is tot nu toe niet aangetoond. Ongeveer vijf tot tien procent van alle mannen met prostaatkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg. Is er bij u prostaatkanker geconstateerd en wilt u snel geholpen worden? Bel voor een afspraak Prostaatcentrum Midden-Nederland: 033 850 42 00 of stuur een bericht via mail.

Klachten en symptomen
Prostaatkanker geeft over het algemeen geen of pas heel laat klachten. In verhouding met andere kankersoorten groeit prostaatkanker meestal niet snel. Als er plasklachten zijn dan worden deze meestal veroorzaakt door de veel vaker voorkomende goedaardige vergroting van de prostaat of door een blaasontsteking.

Klachten die bij prostaatkanker op kunnen treden zijn:

  • Vaker moeten plassen
  • Moeite hebben met plassen
  • Pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • Nadruppelen en/of een zwakke straal
  • Troebele of bloederige urine


Wat te doen bij prostaatklachten?
Als u klachten heeft, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar uw huisarts te gaan. De huisarts kan u na onderzoek doorsturen naar een uroloog. Een uroloog is een medisch specialist op het gebied van de urinewegen en van de geslachtsorganen van de man. Het Prostaat Centrum Midden-Nederland bij de afdeling urologie van Meander Medisch Centrum is gespecialiseerd in het behandelen van prostaatkanker en beschikt daarbij onder meer over de allernieuwste Da Vinci operatierobot.