Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Prostaat Specifiek Antigeen PSA

Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat wordt aangemaakt in het klierweefstel van de prostaat en met het prostaatvocht wordt afgescheiden. Het is echter ook in het bloed te vinden. Middels bloedonderzoek kan (sinds 1971) de PSA-waarde worden bepaald om zo in een vroeg stadium prostaatkanker te constateren. Het is wel zo dat niet elke verhoging een indicatie voor prostaatkanker is. De PSA waarden, ook de verhouding tussen vrij PSA en totaal PSA moeten goed worden vastgesteld en geïnterpreteerd. Als er een te hoog PSA gemeten wordt, dan kan dit aanleiding zijn tot een prostaatbiopsie om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van prostaatkanker.

 

Interpretatie PSA-uitslag
Het interpreteren van de PSA-uitslag dient zeer zorgvuldig te gebeuren, omdat het PSA-gehalte in het bloed toeneemt naarmate iemand ouder is, zonder dat sprake hoeft te zijn van een afwijking aan de prostaat. En ook bij een ontsteking van de prostaat, prostatitis, is er vaak een verhoogde PSA waarde in het bloed. 

 

Wel of geen PSA-test?

De test kan bijdragen aan het vroeg opsporen van prostaatkanker nog voordat er klachten zijn. Een verhoogd testresultaat kan echter ook overbodige stress veroorzaken omdat PSA in het bloed ook verhoogd kan zijn vanwege andere redenen dan prostaatkanker.

 

Verwijzing naar de uroloog
Afhankelijk van de bevindingen van de huisarts, bepaalt hij of zij om u door te verwijzen naar een uroloog. Zodra u bent doorverwezen naar een specialist, kan dit betekenen dat u verder onderzoek zult ondergaan.

 

Hoe maak ik een afspraak voor een prostaatonderzoek?

  • Via uw huisarts

Uw huisarts geeft u een verwijsbrief voor de uroloog. Vervolgens belt u met één van de medewerkers van de polikliniek Urologie van Meander Medisch Centrum voor een afspraak: 033 850 42 00.

  • Overige mogelijkheden

Indien u reeds in het bezit bent van een verwijsbrief voor een ziekenhuis, kunt u ook telefonisch een afspraak maken bij de polikliniek Urologie van Meander Medisch Centrum, telefoonnummer  033 850 42 00.

 

Bent u al bij een uroloog geweest en kan deze u niet op korte termijn helpen, dan kunt u ook bij ons terecht. Om de wachttijd te bekorten is het zinvol om uw dossier met foto’s op te vragen bij uw huidige uroloog. U maakt vervolgens telefonisch een afspraak bij de polikliniek Urologie, telefoonnummer  033 850 42 00.

 

U kunt ook uw gegevens invullen op onderstaand formulier, wij bellen u dan terug.

This portlet is not configured, or the settings are incorrect. Use "Edit Shared Settings" to select an application, or contact your administrator for assistance.