Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Prostaatoperatie voor kanker: de operatierobot

Voor de behandeling van prostaatkanker kan de uroloog in samenspraak met u de keuze maken om te opereren met de operatierobot. De operatierobot, ook wel de Da Vinci Robot genoemd, is een op afstand bestuurbare operatierobot die met microprecisie werkt. De operatie is in feite een kijkoperatie (laparoscopie) waarbij camera en drie instrumenten door één operateur worden bediend.

 


Voordelen operatierobot
Er wordt met operatierobot microchirurgische geopereerd. De camera werkt met driedimensionale beeldvergroting, tot wel 10 maal ten opzichte van ons oog, waardoor de operateur alle details van de te opereren prostaat zeer goed kan zien. Door de combinatie van beeldvergroting en het gebruik van kleine, trillingsvrije, zeer beweeglijke robotinstrumenten wordt de operatie nauwkeurig uitgevoerd. Daardoor kunnen bij de prostaatoperatie de zenuwen en bloedvaten goed gespaard blijven. Ook is het bloedverlies over het algemeen beperkt en zijn er minder narcosemiddelen en pijnstillers nodig. Daardoor is het herstel vaak sneller, wat de ziekenhuisopname verkort.

 

De voordelen op een rijtje:

  • minder kans op erectiestoornissen en incontinentie
  • minder littekens, minder pijn na de operatie en sneller herstel
  • minder bloedverlies
  • korter ziekenhuisverblijf
  • sneller hervatten van de normale dagelijkse activiteiten

 

De operatierobot en prostaatkanker
De operatierobot kan alleen worden toegepast als de prostaatkanker nog niet is uitgezaaid. De uroloog kan de patiënt dan volledig genezen, eventueel in combinatie van bestraling, afhankelijk van de situatie.

Hoe maak ik een afspraak voor een prostaatkankeroperatie? 
Via uw huisarts
Uw huisarts geeft u een verwijsbrief voor de uroloog. Vervolgens belt u met één van de medewerkers van het Prostaatcentrum Midden-Nederland  in Meander Medisch Centrum voor een afspraak: telefoonnummer  033 - 850 42 00.

Overige mogelijkheden
Indien u reeds in het bezit bent van een verwijsbrief voor een ziekenhuis, kunt u ook telefonisch een afspraak maken bij het Prostaatcentrum Midden-Nederland in Meander Medisch Centrum, telefoonnummer  033 - 850 42 00.
Bent u al bij een uroloog geweest en kan deze u niet op korte termijn helpen, dan kunt u ook bij ons terecht. Om de wachttijd te bekorten, is het zinvol om uw dossier met foto’s op te vragen bij uw huidige uroloog. U maakt vervolgens telefonisch een afspraak bij de polikliniek Urologie, telefoonnummer  033 - 850 42 00.