Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Uitwendige bestraling (Radiotherapie)

Bij bestralen (radiotherapie) wordt gebruik gemaakt van straling. Het doel is de kankercellen te doden, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Er zijn verschillende soorten straling. Voor de uitwendige bestraling wordt bijna altijd gebruik gemaakt van 'harde' röntgenstraling. Dit is elektrisch opgewekte straling die veel sterker is dan de straling die gebruikt wordt voor het maken van röntgenfoto's. De straling zelf is niet te zien of anderszins waar te nemen.

Prostaatkankercellen zijn gevoelig voor bestraling. De straling beschadigt het erfelijk materiaal (DNA) van deze cellen. De kankercellen verliezen daardoor het vermogen om te delen en gaan dood.

Als de bestraling ingezet wordt met het doel te genezen, is het over het algemeen zo dat patiënten zeven weken lang elke werkdag in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) enkele minuten bestraald worden. De bijwerkingen ontstaan vaak pas na dagen tot weken.

Bij prostaatkanker komen de volgende bijwerkingen het meest voor:

  • huidirritatie
  • darmkrampen
  • loze aandrang (het gevoel hebben te moeten plassen)
  • irritatie bij het plassen
  • vermoeidheid
  • erectiestoornissen
  • incontinentie


Bestralen wordt ook wel ingezet om klachten te bestrijden als iemand niet meer kan genezen van prostaatkanker. De pijn ten gevolge van een uitzaaiing in de botten bijvoorbeeld kan vaak met een keer bestralen enorm afnemen. Bij deze vorm van bestralen komen nagenoeg geen bijwerkingen voor. 

De uroloog verzorgt de aanmelding bij de afdeling Radiotherapie van het UMCU. Doorgaans krijgen patiënten binnen twee weken een oproep voor een intake-gesprek met de radiotherapeut. Deze bepaalt of er nog aanvullend onderzoek nodig is, zoals een CT-scan. Daarna kan er meestal binnen enkele dagen begonnen worden met bestralen.

Meer informatie: