Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hormonale therapie

Prostaatkanker groeit onder invloed van het mannelijke hormoon dat mannen zelf aanmaken (testosteron). Hormonale therapie wordt gegeven in de vorm van medicijnen die de aanmaak van testosteron en/of de werking ervan verminderen. Hierdoor groeit de prostaatkanker veel minder hard en worden de kankercellen teruggedrongen. Deze behandeling kan als aanvullende behandeling bij een van de andere behandelingen gegeven worden.

Hormonale therapie wordt echter het meest toegepast bij patiënten bij wie een volledige genezing niet meer mogelijk is. Vaak lukt het om de ziekte gedurende lange tijd goed onder controle te houden. Ook eventuele klachten van de ziekte kunnen met hormonale therapie bestreden worden.

In eerste instantie schrijft de uroloog de hormonale therapie voor. Met de tabletten kan direct gestart worden. Hormoonpreparaten in de vorm van een injectie worden meestal om de drie of zes maanden toegediend. Een of een aantal keer per jaar moet bloedcontrole plaatsvinden. Het effect van de therapie is namelijk te zien aan het PSA-gehalte van het bloed.

Meer informatie: