Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Betere resultaten bij prostaatverwijdering (RALPen)

In Prostaatcentrum Midden Nederland is minder nabehandeling nodig bij prostaatkankeroperaties.

 

Uit een recente analyse blijkt dat in het Prostaatcentrum Midden-Nederland bij pT2-tumoren die tot de prostaat beperkt zijn, in geen der gevallen nog een nabehandeling nodig lijkt te zijn. Dit blijkt uit de PSA-waarde na 3 maanden: die was in 2014 bij alle patiënten onmeetbaar. Het is een goed teken dat er geen prostaatcellen meer aangetoond kunnen worden in het lichaam: “alles is eruit”.

 

Gegevens van drie andere STZ ziekenhuizen (uit de Santeon groep) zijn openbaar gemaakt in een rapport getiteld “Zorg voor uitkomst. Uitkomstindicatoren voor prostaatkanker en longkanker” (Santeon 2013). Bij deze drie ziekenhuizen blijkt

dat bij 4 - 16% van de patiënten nog een nabehandeling (bestraling) nodig is om een volledige genezing te bewerkstelligen.

 

Bij de pT3 tumoren, die reeds door het kapsel heen zijn gegroeid, zijn de resultaten van het Prostaatcentrum Midden- Nederland vergelijkbaar (zeker als we de spreiding in ogenschouw nemen).

 

Over het verschil tussen T2 en T3 tumoren en wat het betekent bij de operatie vertelt uroloog dr. Anko Kooistra in onderstaande film.

 

 

Informatie bijgewerkt: 5 July 2018