Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Cryptotia

Cryptotia is afgeleid van het Latijnse woord “crypta” dat verborgen betekent. 

Met cryptotia bedoelen we dat een deel (meestal bovenste 1/3) van het oor verborgen is onder de huid. Dit is een redelijk zeldzame aandoening. Onderstaande foto is een voorbeeld van cryptotia voor de operatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling

Het corrigeren wordt vaak om cosmetische redenen gedaan. Daarnaast is het bij cryptotia praktisch gezien erg lastig een bril te dragen.

Als kinderen op vroege leeftijd (6-12 weken) doorverwezen worden, kunnen we met behulp van spalk therapie vaak een operatie voorkomen. Komen kinderen op latere leeftijd dan kan cryptotia alleen met een operatie gecorrigeerd worden. In ons ziekenhuis gebruikt de plastisch chirurg een methode  waarmee weefsel verplaatst wordt om zodoende een 'afstaand' oor te verkrijgen (zie onderstaande foto's). De operatie duurt gemiddeld 30-45 minuten en is meestal een dagopname.  

 

Het gebied dat vrij gemaakt moet worden om het oor 'los' te maken van de huid wordt eerst afgetekend.
De arts snijdt de huid los en verplaatst het losgekomen weefsel om een afstaand oor te kunnen maken.
Resultaat na de ingreep.

 

Nabehandeling

De kinderen dragen meestal gedurende een week een verband om de oren.Verder moet direct contact op het oor, vooral in de eerste twee weken na de ingreep, vermeden worden.

 

Mogelijk complicaties

Het is onvoorspelbaar hoeveel het oor na de operatie zal afstaan en absolute symmetrie met het andere oor is moeilijk te garanderen. Zoals bij elke operatie is infectie en nabloeding mogelijk, maar is dit uiterst zeldzaam. Littekenvorming is onvoorspelbaar, maar zelden een probleem.