Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Ooglidcorrectie

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen boven - en onderooglid.

  • Bij bovenooglid problemen komt het regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen. Dit kan problemen geven bij het zien
  • Bij onderooglid problemen zien we wallen ontstaan. Wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en / of van vetophoping onder het oog. Soms ontstaat de zwelling door vochtophoping in het ooglid.

Werkwijze bovenooglidcorrectie
Correctie van bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden. Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt in de polikliniek. U mag dan na een paar uur alweer naar huis. Als u algehele verdoving krijgt wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu worden weggehaald. Het grootste deel van het litteken is nauwelijks zichtbaar omdat deze in de natuurlijke plooi van het bovenooglid komt te liggen.

Werkwijze onderooglid correctie
Hiervoor geldt hetzelfde als bovenooglidcorrectie maar dan wordt nu een snee gemaakt onder de oogharen van de onderoogleden,met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek .Daarna worden het overtollige vet verwijderd of verplaatst en het huidoverschot weggehaald. De huid wordt naar de zijkant toe strakgetrokken en gehecht. De littekens trekken meestal fraai bij. Soms kan de ingreep ook via de binnenkant van het onderooglid plaatsvinden. Kraaienpootjes en wallen bij jukbeenderen worden tijdens een onderooglidcorrectie niet verwijderd.

Na een ooglidcorrectie
Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelende oogleden dik,blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Het verdient de aanbeveling om thuis de oogleden vooral de eerste dag te koelen met natte kompressen of ijsbril. Het is ook verstandig om deze dag rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegen gegaan. Een pijnstiller is meestal niet nodig.

Risico's en complicaties

Een enkele keer komt bij een ooglidcorrectie een meer dan normale bloedlekkage voor. Dit is meestal niet ernstig,maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien.

  • Bij een bovenooglidcorrectie kan het voorkomen dat u de eerste tijd na de operatie de ogen niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u via de arts oogdruppels of zalf verkrijgen die het uitdrogen tegengaan. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig,maar als de huid en de spier rondom het oog verslappen kan een nieuwe correctie nodig zijn. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt dit een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
  • Bij een onderooglidcorrectie kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden,een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Bij een nabloeding van het vetweefsel kan er een verhoogde druk in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Deze complicatie gaat gepaard met hevige pijnen een daling van het gezichtsvermogen. Deze complicatie is zeldzaam,maar als u deze verschijnselen krijgt dan moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg.

In een aantal gevallen treedt er bij een onderooglidcorrectie een ectripion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten,zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Dit veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn.

Bron: NVPC

In de brochure ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze operatie in Meander Medisch Centrum.