Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Littekencorrectie

Algemeen
Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling,een ongeval of een brandwond,kan littekenvorming optreden.
 

Littekens kunnen dik(hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven(keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele licht rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals b.v de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam.

Een andere factor die een litteken kan beïnvloeden is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen.In het gelaat kan men deze duidelijk bekijken bij het aanspannen van de gelaatsspieren.

Verder zal duidelijk zijn dat een wond gemaakt door een scherp mes "mooiere littekens" geeft dan b.v. een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.

Mogelijkheden
Bij een littekencorrectie tracht men de vorm van het litteken te verbeteren. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat kan niet worden gegarandeerd.
Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik,rood,jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht.

Er bestaan ook andere methoden om dikke littekens te behandelen,zoals b.v. injecties met corticosteroïden,druktherapie,siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandeling kunnen de klachten van een dik litteken verminderen,maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

Risico's en Complicaties
In bovenstaande hebben wij geprobeerd u in te lichten over de operatie.

Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn en ook kunt u geen garantie uit bovenstaande ontlenen betreffende resultaten.Complicatie kunnen altijd optreden.

Tijdens de afspraak met de plastisch chirurg op de polikliniek zal u uitgebreid geïnformeerd worden over de mogelijkheden voor uw littekencorrectie.