Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom (PCC) komt minder vaak voor dan het basaalcelcarcinoom. Vaak onstaat het op een plaats die veel aan het zonlicht wordt blootgesteld (gezicht, oren en handen) of na langdurig gebruik van afweer onderdrukkende medicijnen (immuunsuppressiva) bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie.

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat vaak als een rood of huidkleurig gezwelletje met een ruw oppervlak. Ook kan er en niet-genezend wondje ontstaan. Als het gezwel groter wordt kunnen pijnklachten ontstaan. Ook kan een groot plaveiselcelcarcinoom uitzaaiingen veroorzaken.

Biopsie
Bij het vermoeden op een plaveiselcelcarcinoom wordt een biopsie uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Kleine plekjes kunnen soms in één keer volledig verwijderd worden. Bij grote plaveiselcelcarcinomen zal aanvullend onderzoek worden verricht zoals een echo van klieren om eventuele uitzaaiingen op te sporen.

Operatie
Het is van belang dat de huidkanker volledig verwijderd wordt. Dit gebeurt bij voorkeur door operatieve behandeling. De plastisch chirurg verwijdert het gezwel met een marge (extra randje gezonde huid) van meestal vijf millimeter. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek waarbij beoordeelt wordt of de huidkanker volledig is verwijderd. Nadat de plastisch chirurg het gezwel verwijderd heeft, zal de wond gehecht worden.

Huidtransplantatie
Als het gezwel groot was, kan het nodig zijn om een huidtransplantatie uit te voeren of om aangrenzende huid te verschuiven (transpositieplastiek). Deze technieken van reconstructie zijn het expertisegebied van de plastisch chirurg en voor iedere locatie en iedere patient zal de meest geschikte oplossing worden gezocht.