Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Melanoom

Het melanoom is de minst voorkomende vorm van huidkanker, maar wel de meest gevaarlijke vorm door het risico op uitzaaiing. Behandeling van het melanoom wordt door een team van specialisten multidisciplinair uitgevoerd onder leiding van de dermatoloog en oncologisch chirurg.

Operatie
De plastisch chirurg speelt een rol in het behandelteam als het melanoom op een lastig te reconstrueren plaats zit, bijvoorbeeld in het gelaat. Nadat er een (excisie)biopsie is uitgevoerd om vast te stellen dat het een melanoom gaat, volgt er een tweede operatie waarbij nog een forse marge rondom het litteken moet worden verwijderd (afhankelijk van de zogenaamde Breslow-dikte van het melanoom is dit één tot twee centimeter).

Huidtransplantatie
Reconstructie van het defect wat hierdoor ontstaat kan plaatsvinden met behulp van een huidtransplantatie of door aangrenzende huid te verschuiven (transpositieplastiek). Deze technieken van reconstructie zijn bij uitstek het expertisegebied van de plastisch chirurg en voor iedere locatie en iedere patient zal de meest geschikte oplossing worden gezocht.