Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom (BCC, basalioom) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Vaak onstaat het BCC op een plaats die veel aan het zonlicht wordt blootgesteld (gezicht, oren en handen) als een langzaam groeiend rood of huidkleurig glazig gezwelletje. Vaak ontstaat hierin een niet-genezend wondje, waarop korstjes worden gevormd. Dit kan jeuk of pijn veroorzaken en is soms makkelijk bloedend.

Een basaalcelcarcinoom is relatief onschuldig, omdat het vrijwel nooit uitzaait. Wel is het van belang dat de huidkanker volledig verwijderd wordt. Dit kan soms zonder operatie. Deze niet operatieve behandelingen worden uitgevoerd door de dermatoloog. Meer informatie over de niet operatieve behandeling van huidkanker vind u op de website van de afdeling dermatologie.

Operatie
Als niet-operatieve behandeling onmogelijk of onwenselijk is, moet de huidkanker operatief verwijderd worden. Uw plastisch chirurg verwijdert het gezwel met een marge (extra randje gezonde huid) van drie of vijf millimeter, afhankelijk van het subtype BCC. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek waarbij beoordeelt wordt of de huidkanker volledig is verwijderd. Nadat de plastisch chirurg het gezwel verwijderd heeft, zal de wond gehecht worden.

Huidtrantsplantatie
Als het gezwel groot was, kan het nodig zijn om een huidtransplantatie uit te voeren of om aangrenzende huid te verschuiven (transpositieplastiek). Deze technieken van reconstructie zijn het expertisegebied van de plastisch chirurg en voor iedere locatie en patient zal de meest geschikte oplossing worden gezocht.