Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Haperende vinger

We spreken van een ‘haperende vinger’ of een ‘trigger finger’, als een vinger of een duim tijdens het buigen gaat vastzitten en door enige kracht te zetten weer losschiet. De vinger of duim blijft vastzitten omdat de buigpees niet goed meer kan glijden in de peeskoker (de huls waar de pees doorheen glijdt). De oorzaak van dit verschijnsel is een verdikking in de buigpees of de wand van de peeskoker. Deze verdikking is vaak het gevolg van een ontstekingsreactie en ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand.

 

Het is een onschuldige, maar lastige afwijking. De oorzaak van de ontsteking is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van overbelasting. In het begin is er sprake van geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger, vooral bij het vastgrijpen. Als de verdikking van de pees of peeskokerwand toeneemt, verergert de pijn en ontstaat de situatie dat de vinger niet meer op eigen kracht kan worden gestrekt. U voelt dan bij het strekken een “knapje” en soms pijn.
 

De plastisch chirurg stelt de diagnose aan de hand van lichamelijke onderzoek. Er zijn geen verdere onderzoeken nodig. Soms gaan de verschijnselen vanzelf weer over. Als de klachten langere tijd blijven bestaan is behandeling gewenst.
 

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Als de hapering niet al te ernstig is, proberen we de ontsteking tot rust te brengen met behulp van een injectie in de peesschede. De vloeistof die wordt ingespoten is een combinatie van een verdovingsmiddel met een middel dat de ontsteking tot rust brengt. Het resultaat van deze behandeling is echter niet altijd blijvend en de klachten kunnen dus terugkeren. In dat geval stellen wij u dan een operatie voor.
 

Hoe gaat het de behandeling in zijn werk? 
Tijdens de operatie is de arm plaatselijk verdoofd. Via een kleine snede (1 cm) snijdt de plastisch chirurg de peesschede in de lengterichting open. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor de pees om te bewegen. De huid wordt met hechtingen gesloten. De operatie duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. U krijgt een verband om uw hand. Voor de eerste dag raden wij het gebruik van een mitella aan.
 

Na de operatie
Over het algemeen heeft u na de operatie weinig pijn. De dag na de operatie mag u het verband verwijderen. Een kleine pleister volstaat dan. Ongeveer één week na de operatie worden de hechtingen verwijderd.
 

Weer thuis: leefregels
U kunt gewoon douchen, maar het is beter om de hand de eerste week niet langdurig onder water te houden. Nadat de hechtingen zijn verwijderd mag u de hand en de vingers weer normaal gebruiken. Houd er rekening mee dat het zeker zes weken duurt voordat stevig grijpen geen last meer geeft. Het litteken heeft zeker drie maanden nodig om soepel te worden.
 

De risico’s en complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo is er ook bij deze ingreep kans op complicaties. Soms kan er een infectie of nabloeding optreden. Als de pijn na twee dagen meer toe- dan afneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de polikliniek Plastische chirurgie. In een heel enkel geval voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan. Dat komt doordat een zenuwtakje door de ingreep tijdelijk wat minder goed werkt. Dit herstelt in de loop van enige weken weer. De kans dat hetzelfde probleem aan de geopereerde vinger zich nog eens voordoet is gering. Bedenkt u wel dat dezelfde verschijnselen ook bij een andere vinger kunnen ontstaan.