Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren wordt veroorzaakt door vermeerdering van het bindweefsel in strengen en onderhuidse knobbels. De strengen liggen meestal in de handpalm en kunnen samentrekken waardoor de vingers krom gaan staan. Deze strengen worden nogal eens voor pezen gehouden van de vingers. De strengen kunnen in principe voorkomen in de gehele handpalm en in alle vingers. De oorzaak is nog niet duidelijk.

 

Redenen om te opereren kunnen zijn pijn ter plaatse van de strengen en knobbels, intrekkingen van de huid en een kromme stand van de vingers. Indien een vinger lang krom heeft gestaan kan niet gegarandeerd worden dat de vinger weer helemaal recht komt na de operatie.
 

Bij operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren wordt door middel van verschillende sneden het aangetaste weefsel verwijderd. De oorzaak van de ziekte wordt met een operatie niet weggenomen en dus kan de ziekte op dezelfde plaats of elders in de hand terugkomen. Het kan dus zijn dat meerdere operaties noodzakelijk zijn. Soms is het mogelijk de streng zonder sneden in de huid met een naaldje door te nemen (“percutane naaldfasciotomie”). Bij deze ingreep, die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, ontstaan weinig of geen wonden en kunt u daags na de ingreep weer aan de slag. Het resultaat is echter minder voorspelbaar dan bij de klassieke operatieve behandeling. Daarnaast worden de strengen niet verwijderd en zal de kromstand van de vingers zeker sneller terugkomen dan met de operatieve behandeling. Het snelle herstel na de ingreep kan een goede reden voor u zijn voor deze behandeling te kiezen. Tijdens het eerste consult op de polikliniek kunt u met uw plastisch chirurg over de mogelijkheden praten.
 

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie en weefselversterf. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen bij operatieve behandeling beschadigd worden en een gedeeltelijke gevoelsstoornis geven.
 

De herstelfase na een operatie aan de hand is variabel en niet precies te voorspellen. Na een handoperatie kan het noodzakelijk zijn dat u wordt nabehandeld in samenwerking met de revalidatiearts en de ergotherapeut.